Creșterea puilor în ogradă te scutește de multe cheltuieli

8
gaini albe
Foto: Vasilica Diaconu
Vasilica Diaconu, sat Silea, com. Orlești, jud. Vâlcea
Dragă redacție,
Acest concurs nou m-a impulsionat și pe mine și mă înscriu la el spunându-vă cum eu și familia mea reușim să economisim destui bani din creșterea găinilor și alte activități care ne permit să reducem cheltuileile pentru traiul de zi cu zi.
Pentru a-i face pe cititorii de la țară să înțeleagă că merită efortul de a crește păsări de curte, vă spun că noi am început să ne ocupăm de așa ceva acum vreo 3 ani și continuăm fiindcă foloasele sunt multe.
Socrul meu a amenajat o încăpere în șopron, a făcut dintr-un butoi de tablă (pe care l-a modificat) o sobă pe rumeguș. Din câteva scânduri, a făcut 2 lăzi de 1 m pe 1,5 m, apoi am cumpărat 4 hrănitori cu 7 lei bucata și 4 adăpători cu 3 lei bucata. După 15 februarie văruim și dezinfectăm încăperea și facem foc de câteva ori, pentru a ne asigura că soba nu face fum și pentru a se mai încălzi încăperea.
La începutul lunii martie cumpărăm 100 pui de găină de carne, de 1 zi, la prețul de 2 lei bucata, 8 saci a câte 20 kg de concentrate pentru pui mici cu 24 lei sacul.
Până la vârsta de 4 săptămâni fiecare pui consumă aproximativ 1,3 kg concentrate și ajunge la 700-800 g bucata, singur condiție fiind să fie hrăniți și noaptea (deci să aibă și lumină în adăpostul respectiv).
Apa o ținem în butoi, în încăperea lor, ca să fie la aceeași temperatură, să nu fie rece. Când puii ajung la vârsta de 10 zile, le facem vaccin, administrat ori câte o picătură turnată în ficare ochi, ori le punem în apă altfel de vaccin. Când ajung la 4 săptămâni începem să le scoatem treptat din concentrate, înlocuindu-le cu uruială din grâu, porumb, orz și lucernă uscată pe care le măcinăm împreună.
În prima săptămână scoatem 1/4 din concentrate și apoi în fiecare zi mai puțin, până ajungem să le eliminăm total din alimentație. Pe la 9 săptămâni puii ajung la 2-2,3 kg fiecare, apoi aproximativ 4 săptămâni îi hrănim fără niciun fel de concentrat chimic, doar cu uruială în amestec. Când considerăm că sunt deja cam de 2,5 kg și adaosul chimic din hrană (concentrate) a dispărut din carne, tăiem câte 25-30 de pui într-o zi, tranșăm carnea și o punem în lada frigorifică pe sortimente, pentru felurile de mâncare.
În săptămânile următoare mai tăiem alții până rămân 15-20 bucăți, pe care-i lăsăm să crească în voie și din care tăiem când dorim carne proapătă. Nu merită să ținem mulți pui, deoarece nu mai cresc așa de bine după ce le-ai scos concentratele și consumă și hrană multă.
În luna mai cumpărăm alți 40-50 pui din rasă mixtă care sunt și pentru carne și pentru ouă. Aceștia cresc mai ușor, deoarece afară se face deja cald și nu mai este nevoie să-i forțăm să crească. După 4-5 săptămâni, când au deja 600-700 g le scoatem concentratele tot treptat, dar le înlocuim cu lucernă verde tocată, în care mai punem și câteva frunze și tulpini de rostopască pentru a-i proteja de boli. Și în apă le adăugăm ceai slab de rostopască.
După 7-8 luni puicuțele încep să ouă și când alte găini încetează ouatul, noi avem ouă destule și pentru consumul familiei și mai vindem pentru a ne permite să cumpărăm lapte, brânză proaspătă.
Calculul făcut arată că aproximativ 750 lei și multă grijă te ajută să ai carne sănătoasă și gustoasă, dar și ouă, lapte și altele tot anul, pentru o familie ca a noastră cu 6 persoane. Consider că am învățat să economisim destul și că trăim sănătos cu carne, ouă proaspete și ecologice.
Alte economii pe care le fac sunt legate de hăinuțele și încălțămintea pe care le cumpăr fetițelor mele. Caut hăinuțe de bună calitate, mai scumpe, dar care să reziste fără a se deteriora, de la primele spălări. Copiii se murdăresc des și hăinuțele trebuie spălate la fel de des și bineînțeles trebuie folosite uneori și produse pentru scoaterea petelor la care hăinuțele de proastă calitate se decolorează în așa fel încât nu mai pot fi folosite și de alt copil. Hăinuțele de bună calitate rezistă la tot felul de spălări, înălbiri, decolorări.
Încălțăminte cumpăr mai rar, dar numai din piele, chiar dacă este mai scumpă. O folosesc de la o fetiță la cealaltă și când nu-mi mai este de trebuință o dăruiesc copiilor necăjiți, deoarece se mai poate utiliza destul de mult timp. Alte economii fac atunci când cumpăr produse pentru curățenie și spălatul rufelor. Cumpăr detergent bun în ambalaj mare și dacă se poate 3 în 1, deci să conțină balsam și anticalcar.
La curățenie, în locurile unde sunt firimituri și hârtii (fac destul de des copiii), eu nu folosesc întotdeauna aspiratorul, care este mare consumator de curent electric, ci folosesc mătura care nu consumă nimic. Hainele le adun de pe sârmă și le împachetez frumos, le întind bine cu mâna, în acest fel multe dintre ele nu mai necesită călcare sau le pot călca mult mai ușor, așa că economisesc timp și curent electric.
Nu cumpăr sucuri din comerț care sunt scumpe și conțin tot felul de aditivi periculoși, mai ales pentru copii. Eu le fac siropuri din fructe și le dau cu apă plată sau le fac ceai din plante, din care eu beau 2-3 căni pe zi și le spun fetițelor că e foarte bun și sănătos. Așa le-am învățat și acum știu că sucul din magazin nu este bun.
Atunci când consider că un lucru e bun și de folos nu fac economii, este o investiție, dar lucrurile inutile, scumpe și care nu sunt sănătoase nu le cumpăr. Sper ca și sfaturile mele să ajute cel puțin persoanele de la țară, care au posibilitatea să crească pui, dar ezită. Le spun că merită să încerce, nu vor regreta, deoarece carnea din comerț e scumpă și nu e la fel de sănătoasă cum e cea din ograda noastră. Vă doresc tuturor cât mai multe realizări și tot binele din lume!
Să facem un calcul sumar al cheltuielilor și câștigului pentru a vedea dacă merită să crești găini în curte:
100 pui rasă de carne x 2 lei bucata = 200 lei
8 saci concentrate x 24 = 192 lei
vaccinul și alte medicamente = 40-50 lei
curentul electric consumat aproximativ 40 lei
Deci cheltui 482 lei în total pentru puii de carne, căci grâu, porumb, orz, lucernă pentru hrana lor avem noi în gospodărie și nu mai e nevoie să cumpărăm.
50 pui rasă mixtă x 2,2 lei = 110 lei
4 saci concentrate x 24 lei = 96 lei
medicamente aproximativ 30-40 lei
Deci cheltui 246 lei în total cu puii pentru ouă și carne.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion8 Comments

 1. Consider ca e un articol foarte util. La primavara o sa cumpar si eu pui de carne si mixti si o sa fac la fel. 🙂
  O zi buna.

 2. Da,da, frumos si util.. Articolul tau prezinta doar avantajele, nu si dezavantajele..
  In primul rand nu toata lumea care locuieste la tara, are grau, lucerna si porumb asa la discretie.. Mai e nevoie sa mai si cumperi..
  In al doilea rand, abia cresti pui de 3 ani.. NU stiu daca tu stii ca sunt unele din cele mai pretentioase animale de curte.. la cea mai mica greseala in privinta caldurii sau a umiditatii se imbolnavesc; si orice lot care contacteaza un virus este un lot compromis, care nu mai da randament nici macar 50%.. Daca nu ai patit-o, asta nu inseamna ca nu o sa ti se imbolnaveasca niciodata..
  In al treilea rand, carnea de pasare este asa de ieftina, respectiv undeva la 6-7 ron per kilogram puiul intreg, incat daca faci o socoteala cu toate cele cheltuite, nu faci absolut nici o economie..
  Familia mea creste de mai multi ani si o face din placere, nicidecum pentru avantaje.. daca ai ghinionul ca pasarile tale sa contacteze vreun virus, ai toate sansele sa iesi pe minus, nicidecum pe plus..
  E o pasiune foarte frumoasa pentru cine iubeste animalele de curte, dar exista si multe dezavantaje.. tu ai prezentat doar avantajele

 3. Zi mi si mie te rog une ai gasit mincare de pui concentrata asa ieftina si marca daca vrei. As vrea sa cumpar si eu, dar din ce am cautat am gasit doar la Agroland la 5 lei kg.

 4. salut. unde gasesc si eu acesti saci de 20kg de concentrate la doar 24ron?cata proteina bruta aveau?si cam le ce pret se afla acum?

 5. stefanescu ana maria

  Ce concentrate le dai la 24 roni sacul de 20 de kg eu le dau agroland dar dupa o luna de zile devin canibali se mananca intre ei. Multumesc.

 6. Cu parere de rau, cred ca ceva este “tras de par” in acest articol pentru ca la grau cu 0.75lei/kg, porumb 0.40 lei/kg, srot soia 3 lei/kg si un CPVM 35% folosit in proportie 15% in furajul finit precun si alte cateva ingrediente cuprinse ca pret intre 1 leu si 1.5 lei ce nu trec de 12% a pondere in furajul finit imi iese un pret pentru pui de 1.7 lei/kg plus 0.1 lei/kg fabricarea.
  Nu am auzit sa existe pret/kg furaj comercializat mai mic de 2.2-2.3 lei.
  Problema este ca CPVM-ul contine OMG-uri(soia) si contravine ideilor “STUPIDE” impuse noua de Mama UE si nu crestem efectivele BIO sau ECO sau etc …

 7. ”Pe la 9 săptămâni puii ajung la 2-2,3 kg fiecare”, ma intreb de calitatea CARNII, si pot sa afirm ca va intreceti cu puii care se gasesc in comert cu varsta de 5 saptamani si 2 kg.
  Acea numai carne nu o putem numi !
  Eu cresc pui si pot sa va marturisesc ca au 2 kg la 7 luni, asta in conditiile in care nu le dau concentrate (bombe) !

  • la 7 luni puicutele fac deja oua si cocosii canta (la mine – si au minim 3 kg, doar cu porumb, grau, lucerna)

Leave A Reply