Creșterea puilor cu cloști

2

Gina Vlad, loc. Izvoru-Dulce, Merei, jud. Buzău
Dragă redacție,
Vă scriu descpre cum reușim să avem curtea plină de pui și boboci datorită cloștilor și cum îngrijim păsările care au căzut la clocit.
Pentru că locuim la țară, în fiecare an strângem ouă de la găini și curci. Cu toate că dispunem de un incubator, apelăm la clocitul natural. Ouăle pot fi clocite de păsări cloști din aceeași specie sau din cloști care aparțin altor specii: găinile din rase mixte și grele și curcile clocesc la fel de bine ouăle proprii, cât și pe cele de rață, gâscă, bibilică, ducând misiunea până la sfârșit, indiferent de durată.Gâștele clocesc bine ouăle proprii, cât și pe cele de rață. Rațele nu prea clocesc, dar rața leșească își clocește bine ouăle și își crește cu grijă bobocii. Unei cloști i se pot încredința ouă­le numai după ce și-a dovedit instinctul de clocit, rămânând 24 de ore pe cuibar.
Durata perioadei de clocit diferă: găini – 21 zile, rațe – 28 zile, rațe leșești – 34 zile, gâște – 30 zile, bibilici – 27 zile, curci – 28 zile. Numărul de ouă care se pot încredința unei cloști depinde de mărimea păsărilor și oului, precum și de sezon. În medie păsările pot cloci: găinile 15-20 ouă proprii, 12-15 ouă de rață, 7-8 ouă de gâscă sau 10-12 ouă de curcă. Curcile: 18-20 ouă proprii, 24-30 ouă de găină și 12-15 ouă de gâscă.
În lipsa cloștilor se pot folosi curcile, mai ales dacă acestea au trecut un ciclu de ouat. Pentru clocit se va căuta un loc liniștit izolat de alte păsări, cu temperaturi moderate. Cuibarul poate fi format din coșuri de nuiele, cutii din lemn sau altceva. Cuibarul să cuprindă atâta spațiu încât pasărea să se poată ridica și mișca fără a fi strâmtorată. La gâște trebuie separate cuibarele între ele. Centrul cuibarului va fi puțin lăsat față de margini, astfel încât ouăle să fie încălzite egal pe parcursul clocitului, cloștile vor fi ridicate de pe cuibar o dată pe zi, la ore regulate și duse pentru 10-15 minute pentru hrană și apă și alte necesități. Hrana este de preferat să fie alcătuită din boabe de porumb, grâu, evitând ver­deața care produce diaree. Dacă unele ouă s-au murdărit, ele pot fi șterse cu o cârpă înmuiată în apă.
După trecerea perioadei de clocit, puii ciocnesc și ies din ouă. Se ridică pe rând puii, cărora li s-a uscat puful și îi așezăm într-o cutie cu o cârpă moale cu care îi învelim pentru a nu răci. Punem mai multe cloști deodată pentru că în acest fel putem ca după 7 zile, când se pot elimina ouăle limpezi să repartizăm fiecărei păsări atâtea ouă câte poate acoperi în bune condiții. Vom putea repartiza la mai puține păsări, iar cele eliberate vor relua ouatul. Puii obținuți i-am crescut cu ajutorul cloștilor lăsate fie libere, fie închise. În lunile mai și iunie, când temperatura este mai ridicată, puii i-am lăsat împreună cu cloșca, într-un spa­țiu mai mare. Când temperaturile sunt puțin mai scăzute, cu zile ploioase, am separat cloșca într-o cușcă (parțial acoperită) cu hrană. Puii intră și ies liberi. Succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum se cresc puii de gaina | Revista Practic idei

  2. Pingback: rase de Gaini pentru oua | Revista Practic idei

Leave A Reply