Creșterea găinilor (II). Rase de găini

1

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Stimată redacție,
Rasele de găini crescute în gospodăriile populației sunt: rase ușoare (bune producătoare de ouă), rase cu pro-ducții mixte (cu o producție bună de ouă și carne), rase grele cu producție mare de carne și rase de ornament
1. Rase ușoare
a. Rasa Leghorn are origine mediteraneană și provine dintr-o populație locală italiană, veche de peste 2000 de ani. Varietățile rasei: culoare albă, neagră, roșie, potârnichie și pestriță. Caractere productive: găinile rasa Leghorn produc ouă cu coajă de culoare albă, existând găini care produc cu coajă pigmentată. În țara noastră ouă între 240-300 de bucăți pe an. Fecunditatea este cuprinsă între 80-90%, iar capacitatea de ecloziune între 85-90% din ouăle introduse la incubat. Tineretul realizează în medie 540 g (puicuțele) și 700 g (cocoșeii), la 8 săptămâni.
b. Rasa Orlov. Este rasa recunoscută în Rusia, ajunsă aici din Persia. Are un temperament și comportament liniștit, având o carne cu calități gustative foarte bune. Producția de ouă este de 160-180 bucăți pe an, cu o greutate de 53 g. Culoarea cojii este albă spre maro. Formatul corporal se aseamănă cu al raselor combatante. Rasa Orlov prezintă trei varietăți de culoare: cafenie, albă și pestriță.
c. Rasa dominicană. Se presupune că este una dintre cele mai vechi rase de găini, de origine americană. Se caracterizează printr-o mare rezistență la boli. Producția de ouă în medie pe an este de 170 bucăți, cu greutate în medie de 60-65 g. Culoarea cojii fiind maro deschis.
2. Rasele mixte
Rasele mixte de găini formează cea mai mare grupă din rasele productive, crescute în gospodăriile populației noastre. Ele se specializează pentru ouă și carne ca: Rhode Island, Sussex, Wyandotte etc. sau altele pentru carne și ouă ca: Plymouth, Rock alb, New Hampshire, Orpington etc. Rase pentru ouă și carne:
a. Rasa Rhode Island. Este originară din Statele Unite și a fost prezentată pentru prima dată în anul 1899 la expoziția de păsări din New York, cu care ocazie s-a considerat că este o rasă consolidată, trecută sub denumirea de găină roșie-aur. Ouă între 170-240 bucăți pe an în faza de tineret. Puicuțele încep ouatul la 180 zile. Găinile au instinctul de clocit destul de dezvoltat. În țara noastră această rasă s-a importat în anul 1970 din Canada. Producția de ouă la noi în țară este de 220-260 bucăți pe an. Penajul este roșu-vișiniu strălucitor, cu penele cozii și vârful aripilor negre cu reflexe verzui.
b. Rasa Sussex. Este originară din Anglia din provincia Sussex. Are trei varietăți de culoare: herminata deschisă, herminata închisă, roșie și pestriță. La noi în țară cea mai răspândită este herminata deschisă. Găinile de rasă Sussex produc 170-240 ouă pe an, au coaja de culoare cafenie cu nuanță roz. De menționat este faptul că rasa Sussex ouă foarte bine în lunile de iarnă, din acest punct de vedere situându-se în fruntea celor mai răspândite rase mixte. Carnea este de calitate superioară fiind fragedă, suculentă și gustoasă.
c. Rasa Plymouth Rock. S-a format în orașul Plymouth din America de Nord, în perioada anilor 1850-1880. Cuvântul Rock înseamnă în limba engleză ”stâncă” și se referă atât la culoare, cât și la constituție, sănătate și rezistență. În Europa a fost adusă pentru prima oară în anul 1870, la expoziția Birmingham (Anglia). La noi în țară există varietățile de culoare: barată, albă, potârnichie și herminata. Producția de ouă este de 150-240 bucăți pe an. Puii se îmbracă repede cu penaj, fiind complet îmbrăcați la vârsta de 45 zile.
d. Rasa Orpington. Această rasă datează din anul 1886, originară din Anglia. Găinile produc 160 ouă în primul an, iar în al doilea an 130 bucăți pe an cu o greutate de 65 g fiecare. Au coaja galbenă ușor cenușie. Puicile încep ouatul la 7-8 luni. Sunt rase cărora le priește mai mult în Banat și Câmpia Tisei. Culoarea penajului este galben-aurie.
În afara păsărilor descrise mai sus, la noi în țară mai cresc și alte păsări ca: rase combatante, rase de ornament și găinile comune. Acestea cresc însă în gospodăriile crescătorilor de păsări de curte, datorită penajului frumos cum ar fi:

  • Rasa Phoenix, originară din Japonia, cocoșul având o coadă foarte lungă, care poate depăși 3 m.
  • Rasa Yokohama, originară tot din Japonia, cu penajul alb-galben și roșcat cu luciu.
  • Rasa Găina de mătase, denumită și găina „neagră”, originară tot din Japonia. Caracteristica principală a găinii de mătase constă în aceea că prezintă un penaj moale și mătăsos. În afară de acestea mai avem și rasa de găini pitice, care se cresc în scop ornamental.

Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Creșterea puilor cu cloști | Revista Practic idei

Leave A Reply