Creșterea găinilor (I)

4

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Stimată redacție,
De mic copil cresc păsări. Din anul 1950 am căutat să procur puișori de găină de rasă pură. Țineam păsările în voliere, pe rase. Creșteam 60-80. Acum, la 85 de ani, nu mai pot să mă ocup de ele. Vă scriu despre creșterea găinilor.
În țara noastră există o tradiție a creșterii păsărilor în gospodărie. Față de celelalte animale domestice, păsările de curte au avantajul precocității: un pui de carne poate fi valorificat la 6-9 săptămâni, o găină începe să producă ouă la 5-6 luni, ceea ce înseamnă o rapidă recuperare a investiției. Păsările se înmulțesc foarte repede, de la o găină putându-se obține 100-200 de produși, față de scroafe, vaci, oi etc. Consumurile de concentrate necesare pentru producerea unui ou (150-180 g) sau a unui kg carne de pui, sunt cele mai avantajoase, comparativ cu celelalte specii de animale. Iar clima țării le priește păsărilor.
Oul reprezintă produsul principal pentru rasele de găini ușoare și chiar pentru cele mixte. Ca și laptele, oul este un aliment complet. Din punct de vedere al compoziției chimice și al valorii biologice generale, oul este superior laptelui, întrucât conține cantități mai mari de proteine, lipide, vitamine și substanțe minerale, iar în ceea ce privește vitamina D, oul este depășit de untura de pește. De asemenea, proteinele din ou conțin în cantități mari aminoacizi. Valoarea alimentară ridicată a oului rezultă și din faptul că substanțele nutritive care îl constituie au un mare grad de digestibilitate.
Carnea reprezintă produsul principal al majorității raselor de păsări domestice și are pondere sporită în alimentație, datorită atât însușirilor gustative și faptului că se pregătește cu ușurință în foarte multe și variate rețete culinare, cât și datorită valorii nutritive superioare, digestibilității și randamentului ridicat la tăiere. Dejecțiile obținute de la găini și de la păsări în general, reprezintă un îngrășământ natural deosebit de valoros. În comparație cu gunoiul obținut de la celelalte specii de animale, cel de pasăre este cel mai bogat în azot și fosfor. Datorită acestor însușiri, dejecțiile de pasăre se folosesc în special la legumicultură și mai ales în culturile forțate, însă diluate.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Pingback: Rase de gaini | Revista Practic idei

  2. Pingback: Hranirea gainilor | Revista Practic idei

  3. Pingback: Adaposturile pentru gaini | Revista Practic idei

  4. Pingback: Alcatuirea oului | Revista Practic idei

Leave A Reply