Creștem iepuri și-i vindem cu 30-40 de lei perechea

0

De câțiva ani creștem iepuri, pe care-i vindem să ne suplimentăm bugetul.
Particip la acest concurs pentru a vă spune câteva cuvinte despre pasiunea fraților mei mai mici, Sorin și Giorgiana, elevi în clasele a VII-a, respectiv a X-a. Ei iubesc foarte mult iepurii, din a căror creștere au reușit să obțină ceva bănuți.
De aproximativ doi ani cresc iepuri de casă. Au început cu două perechi, iar în această primăvară aveau deja 50 de iepurași (25 de perechi) plus puișorii. Nu au tăiat niciodată un iepure pentru că ei îi cresc pentru a-i vinde, puii mici îi dau cu 10-13 lei perechea, iar pe cei mari cu 30-40 lei perechea. În vară au vândut cam 10 perechi de iepuri mari și 10-20 mici. Cu o parte din bani ei au cumpărat iepuri de alte rase sau culori, în special masculi de la alți crescători.
Iepurii stau într-o magazie foarte mare acoperită cu tablă în care sunt aliniate cuștile făcute de fratele meu împreună cu tatăl nostru, iar pentru că încăperea este destul de mare au făcut și o îngrăditură din plasă de rabiț unde iepurașii înțărcați se joacă.
Iepurașii în această vară au fost bolnavi, au avut pojar, iar frații mei au stat de vorbă cu medicul veterinar care i-a sfătuit cum să-i îngrijescă. Iar boala le-a trecut. Pentru a nu se mai îmbolnăvi medicul le-a recomandat ca la 3-4 săptămâni să le pună iepurilor în apa de băut 3-4 picături de albastru de metil.
Sunt mai multe boli ale iepurilor care au drept manifestare febra: pasteureloza, mixomatoza, tularemia. Pasteureloza are drept semne tusea, strănutul, lăcrimarea, febra instalându-se în forma acută/cronică. Boala e favorizată de frig, alimentație proastă și aglomerarea animalelor în adăposturi.
Boala hemoragică este foarte contagioasă, virusul ei ajunge la iepuri prin apă, furaje, obiecte, animale (șobolani) purtătoare. Se manifestă prin febră, mucozități, albăstrire a mucoaselor, diaree, convulsii.
Indiferent de boală dezinfecția, dezinsecția și deratizarea spațiului sunt indicate.
Când mergem în vizită, Denisa hrănește iepurii cu mere, morcovi și altele. Îi  vom face și ei cadou o pereche de iepurași. Fetița mea a învățat să fie bună și să iubească animalele.
Vă mulțumesc pentru premiu și promit să revin și cu alte scrisori. Numai bine!
Adriana Ionela Bădăluță, sat Cucuieți, com. Scrioaștea, jud. Telorman

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply