Creștem animale pentru consum

0

Mona Marin, loc. Movileni, Tecuci, jud. Galați
De când ne-am mutat la țară consumăm hrană sănătoasă, la prețuri reduse. Acum 5 ani, în anul 2009, ne-am hotărât să ne mutăm la țară în comuna Movileni, jud. Galați. Un sat liniștit și cu oameni harnici care se ocupă cu agricultura și creșterea animalelor.
La începutul lunii martie cumpărăm pui albi de carne de la o firmă specializată din Tecuci. Îi îngrijim cu mare drag și în luna mai avem pui sănătoși și gustoși, buni deja de tăiat. Tot în luna martie, pe data de 15, punem două clocitoare cu ouă de găină. În trei săptămâni avem circa 90-100 de puișori. Avem mare grijă de ei. După ce ies din ou îi lăsăm 1-2 ore în clocitoare să se usuce, după care îi scoatem și îi băgăm cu piciorușele în spirt cald. Le pregătim o cutie mare cu un bec de 60W, unde temperatura trebuie să fie în prima săptămână de 30°C. Prima mâncare a lor este brânzica de vacă, preparată tot în gospodărie, amestecată cu gălbenuș de ou fiert. Șapte zile le punem în apa de băut Eritrom și polivitamine. Așa creștem puii să­nătoși.
Toate animalele noastre sunt hrănite natural: puii primesc porumb, grâu, șroturi și lucernă, iar vara primesc multă verdeață. Porcii îi hrănim cu tărâțe de grâu, șroturi de floarea soarelui și soia, porumb și cartofi, plus resturi care se adună în gospodărie de la prepararea mâncărurilor. Iepu­rașii îi hrănim cu legume, fructe, cereale, iar vara cu multă verdeață. Pe lângă puii de găină, în luna mai cumpărăm 10-15 rațe albe care ajung la greutatea de 4-5 kg în toamnă, câțiva pui de curcă albă care cresc cu ajutorul unor granule speciale bio. Clocitorile le punem a doua oară cu ouă de curcă neagră și cu ouă de rață leșească. Muncim toată primăvara și vara, dar avem satisfacții, carne proaspătă tot timpul anului și ouă sănătoase.
Află și cum se cresc curcanii ecologic!
Pe lângă acestea, în gospodărie mai creștem: câte 2 porci în fiecare an și 10-12 iepurași. Tot pentru o hrană sănătoasă, în luna martie, pregătim ră­sad­nițele. Acolo semănăm semințe de roșii, ardei gras, ardei capia, ardei iute, gogo­șari, vinete și flori, dar despre gră­dina cu  legume și florile pe care le avem, vă voi scrie într-o altă scrisoare. Vă doresc multe apa­riții ale revistei și multă să­nătate tuturor celor din re­dac­ție și cititorilor practici!
Citeste mai multe despre cresterea puilor cu closti!
 
Foto: arhiva Practic
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply