Cresc ecologic pui de curcă pentru consum și vânzare

2
Foto: arhiva Practic Idei
Lenuța Vrânceanu, com. Provița de Sus
Dragii mei,
Vreau să vă împărtășesc și vouă din experiența mea de creștere a puilor de curcan de câteva zile. I-am hrănit ecologic. Eu sunt o ecologistă convinsă, stil de viață pe care vă sugerez și vouă să îl adoptați.
După cinci săptămâni am mutat puișorii de curcan într-un grajd curat, care dispune și de o ieșire la iarbă verde. Ei nu erau deloc înghesuiți și totodată erau protejați de soare și vânt puternic. În a 12-a săptămână le-am făcut afară un țarc din sârmă, unde le-am amplasat hrană și adăposturi.
Pentru alungarea vulpilor, am amplasat un aparat de radio. Oriunde se aud voci omenești sau muzică, animalele sălbatice se tem să se apropie.
Hrana ecologică a puișorilor de curcă e compusă în medie din 80% substanțe naturale. Niciun fel de albumină animală nu va fi prezentă în hrană, în afară de făina de pește sau, convențional, de soia. Nu vor fi administrați stimulenți sau substanțe pentru prevenirea bolii capului negru.
Până ce au împlinit trei săptămâni de viață am hrănit puii cu: grâu, porumb, mazăre (toate ecologice), gluten din porumb, amidon din cartofi, făină de pește, fasole ecologică, monofosfat de calciu, ulei vegetal.
De când curcanii au ajuns în a patra săptămână de viață hrana lor a fost compusă din: mazăre, grâu, secară, gluten din porumb, amidon din cartofi, fasole ecologică, amestec prefabricat, grăsimi vegetale.
Fiindcă animalele sunt ținute în spațiu liber și au loc de mișcare, starea lor de sănătate este foarte bună.
Dragii mei, dacă și voi folosiți aceeași metodă ecologică de hrănire, curcanii vor ajunge la maturitate să cântărească greu. Femelele vor avea peste 10 kg, iar masculii peste 17 kg. Pierderile se vor situa aproximativ între 2,4% la femele și 5,2 % la masculi.
La 125 zile, puteți să sacrificați curcile, iar curcanii la 165 zile. Vă recomand rasa de curcani Kelly, cu o culoare apropiată de cea a bronzului, căci îndeplinește toate condițiile de creștere: calitate bună a cărnii, picioare stabile, rezistență, vitalitate, creștere înceată.
Carnea de curcan crescut ecologic este sănătoasă și mult mai gustoasă. Pe lângă consumul în gospodărie, curcanii pot fi vânduți cu 15 lei/kg, ceea ce duce la cel puțin o suplimentare a veniturilor, dacă nu chiar la o afacere profitabilă. Vă doresc mult succes în creșterea curcanilor.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum se cresc puii de gaina | Revista Practic idei

  2. Pingback: Vand iezi, caprite si branza | Revista Practic idei

Leave A Reply