Credem în reciclarea creativă și în refolosirea obiectelor

1
Foto: Mihai Nicolae
Text: CĂTĂLINA VIERU
Dragi cititori,
Vizita pe care am făcut-o pentru acest număr este una specială, pe care o dedicăm vouă, cititorilor practici și îndemânatici, celor care nu aruncă resturi de materiale, ci le refolosesc, celor care se simt relaxați, utili, creativi atunci când meșteresc fel de fel de decorațiuni, mai mici sau mai mari, mai simple ori mai complexe.
Așadar, am fost în vizită la Școala de Arte București, secția de Decorațiuni interioare. Am furat puțin din timpul dedicat cursului și am stat de vorbă cu doamna profesor Elena Borundel, artist plastic.
Ce ne puteți spune despre Școala de Arte și, în special, despre secția de Decorațiuni interioare?
Școala are o tradiție de peste 50 de ani de activitate și exista ca formă organizată încă din perioada interbelică. În prezent, are 17 secții, printre care canto, artă fotografică, actorie, pictură, iconografie și decorațiuni interioare. Această secție e tânără, are cam 5 ani, iar cursurile se întind pe 2 ani pentru fiecare grupă, cu posibilitatea de a merge apoi în anul 3, de specializare, pentru cei ce doresc să aprofundeze tehnicile învățate.
Ce anume se face, concret, la un curs de decorațiuni interioare?
La începutul primul an le ofer cursanților câteva noțiuni introductive despre lumină, culoare, combinații cromatice, reguli ale decorativismului, apoi le predau diverse tehnici: vitraliu, colaj de piele, tapiserie, papier-mache, pictură pe sticlă, iconografie pe sticlă etc. Rulez mereu tehnicile, astfel încât ei să nu se plictisească, să găsească mereu ceva nou și să aibă posibilitatea de a testa diverse tehnici, pentru a-și alege pe cea mai potrivită lor. De asemenea, tot din dorința de a le menține interesul viu cursanților, din când în când organizez excursii-atelier în diverse locații, de unde cred eu că ar putea învăța ceva. De exemplu, am fost la Horezu, la un atelier de olărit și toți am învățat să folosim roata olarului, să creăm ulcioare, farfurii etc., pe care apoi le-am ars și le-am pictat.
De multe ori mergem în București la diverse expoziții de obiecte hand-made, icoane sau obiecte sculptate, pentru a învăța tehnica sau a descoperi ceva nou.
Organizați și în cadrul școlii astfel de expoziții?
Da, avem o expoziție permanentă în sala în care lucrăm și pe care cititorii o pot admira și în poze: colaje, o expoziție de măști populare, o expoziție de icoane, pictură etc. În afară de aceasta, organizăm în fiecare an 1-2 expoziții în afara școlii, la galerii de artă din București sau din provincie. Am organizat la Curtea de Argeș o expoziție care a fost primită de vizitatori cu brațele deschise. În București participăm adesea și la târguri și festivaluri la care suntem invitați de Primărie.
Materialele cu care se lucrează sunt puse la dispoziție de Școală?
Cele mai multe da; multe sunt aduse și de cursanți, în special resturile de materiale pentru colaje. Dacă ai acasă un petic de material, poate nu știi ce să faci cu el sau cum să îl pui în valoare, fiind așa mic, iar aici devine parte dintr-un colaj care rămâne pe peretele din clasă, unde poate fi admirat de oricine vine în vizită sau se înscrie la cursuri. Chiar și eu am adus multe materiale aici pe care le-am folosit pentru diverse obiecte decorative. Având ochiul format, mi se întâmplă să observ obiecte valoroase acolo unde ceilalți văd resturi bune de aruncat. Chiar dacă pe moment nu știu ce să fac cu respectivul obiect, îl iau și, tot privindu-l, mă inspiră. De exemplu, odată am fost la biserică să iau niște scânduri și, printre resturile de scânduri pe care urma să le iau, am descoperit niște ornamente de ipsos aruncate, deoarece se renova biserica. Nu am stat pe gânduri, le-am adunat pe toate și le-am adus aici. Odată restaurate, le-am vopsit și le-am asamblat sub forma unui mic altar, folosind drept suport niște bucăți de lemn frumos finisate de tâmplarul de aici.
Altădată am găsit abandonat un dulap vechi, lucrat în stil brâncovenesc, tapisat pe exterior. Era superb, chiar dacă trecerea timpului își spusese cuvântul. Am făcut rost de un căruț și am apelat la câțiva colegi să mă ajute să îl car și cu chiu cu vai l-am adus în clasă. Un corp l-am restaurat și pe celălalt l-am transformat în două noptiere asortate. A ieșit ceva de vis!
O altă lucrare e realizată din mânerele unor fotolii vechi, pe care le-am găsit aruncate pe stradă; le-am luat, le-am vopsit și tot așezându-le în diverse poziții, am observat că, puse împreună, formează un fluture. I-am completat aripile cu diverse culori și a ieșit o lucrare deosebită.
Multe lucrări pe care le fac cursanții se vând la expoziții, altele primesc premii la concursuri, iar celelalte își găsesc locul pe vreun perete. Eu încurajez mult lucrul în echipă, în fiecare an propun o temă de proiect comună și cursanții lucrează împreună la realizarea ei. Pe pereți, lucrările cu arbori sunt astfel de proiecte comune, fiecare din câte un an de studiu. Deși tema e aceeași, copacii ies de fiecare dată diferit, deoarece și tehnica folosită diferă și oamenii își pun amprenta personală. Credem în refolosirea obiectelor, în reciclare cu scop creativ și încurajăm cititorii să încerce și ei să găsească o nouă utilizare pentru resturile de materiale pe care le au la dispoziție. Nu aruncați nimic!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Vaze din materiale reciclate | Revista Practic idei

Leave A Reply