Cotoneaster, un arbust decorativ fără pretenții

2

Viorica Trică, Râmnicu-Vâlcea, jud Vâlcea
Stimată redacție și dragi cititori,
Vă descriu un arbust pitic cu bace roșii, numit cotoneaster, nu prea pretențios, care își păstrează fructele roșii până în primăvară.
Diferitele specii de bârcoace (cotoneaster) prezintă diferite ritmuri de dezvoltare. Caracteristici comune sunt: frunze întregi cu dispunere alternă, flori mici albe, roșu-trandafiriu, deseori parfumate, compuse din 5 petale. Perioada de înflorire este din mai până în iulie, iar formarea de bace mărunte roșu-deschis sau închis începând din august. Pot fi deosebite specii scunde și înalte. În funcție de specie, înălțimea acestor arbuști este cuprinsă între 0,2 și 1 m, având lățimea de 0,3-3 m.
Cotoneaster adpressus este un arbust scund cu frunze caduce, ce formează covor de acoperire. Înălțimea sa atinge 0,2 m, iar lățimea 1 m.
Cotoneaster dammeri este un arbust veșnic verde, cu ramuri târâtoare. Unele specii cresc foarte slab.
Cotoneaster horizontalis crește în regiuni cu temperaturi moderate și este un arbust verde de iarnă, care poate atinge înălțimea de 1,5 m și lățimea de 3 m. Se caracterizează prin lăstarii în formă de evantai, ce se ramifică asemănător oaselor de pește și se cațără și pe pereți, florile albe și roadele ce se păstrează pe ramuri până iarna.
Cotoneaster praecox este un arbust cu frunze caduce, cu formă semiglobuloasă, ce atinge înălțimea de 1 m.
Cotoneaster multiflorus poate atinge înălțimea de 3-4 m. Florile albe se așază în formațiuni umbele pe ramurile atârnătoare.
Cotoneaster salicifolius var. floccosus poate atinge înălțimea de 5 m, are flori albe umbelifere, roadele rămânându-i deseori pe ramuri până primăvara.
Cotoneaster watereri are flori mari, albe, umbeliforme, frunze verzi de iarnă, necesită protejare împotriva înghețului și crește 2-4 m înălțime.
Speciile de cotoneaster sunt atât de nepretențioase, încât pot fi crescute și în locuri greu cultivate. Speciile scunde și soiurile acestora sunt ideale plante acoperitoare de sol. Arbuștii pot fi plantați pe taluzuri, unde vor fixa solul, lăstarii pot atârna de pe ziduri, dar pot fi plantați și împreună cu alți arbuști sau în ciubăr. Speciile înalte se asociază cu grupurile de pomi și gardurile vii netunse. Speciile ce înfloresc abundent pot fi plantate solitar.
Plantare: primăvara sau toamna sapă o groapă de două ori mai mare decât balotul de rădăcini și amestecă solul cu compost. Înainte de plantare, udă planta, apoi scoate-o din ghiveci și afânează solul din jurul rădăcinii, după care plantează. Așterne atât pământ în groapă încât planta să fie la adâncimea din ghiveci. Pune în jurul rădăcinilor pământ amestecat cu compost și tasează ușor solul, apoi udă planta. Acoperă solul din jurul tulpinii cu puțin compost sau scoarță de brad mărunțită, astfel solul se menține umed și nu vor crește buruieni.
Se dezvoltă și în penumbră, însă produce roade bogate doar în locuri însorite. Crește în toate tipurile de sol de grădină, acidulat sau calcaros. Semințele răspândite întâmplător uneori încolțesc. Sădește puieți în ghiveci, pe care îi cumperi toamna sau primăvara, iar când devin destul de puternici, plantează-i în grădină. Dacă lăstarii cresc prea înalți, scurtează-i până la o ramificație inferioară. Ramurile cu bace sunt decorative și în vază.
Cotoneasterul poate fi atacat de păduchii țestoși. Pe lăstari apar scuturi ovale sau rotunde, sub acestea trăind păduchii, care sug seva plantelor. În caz de contaminare puternică stropiți planta cu soluție de ulei de parafină. Grădini cât mai frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum cultivi calin | Revista Practic idei

Leave A Reply