Costume de Moș Crăciun

0

Gyongyi Sipos, loc. Toledo, Spania
Dragă redacție,
Și noi așteptăm sărbătorile cu casa decorată. Sunt de origine din Baia Mare, jud. Maramureș și, ca toți românii, sărbătorim Crăciunul în familie, doar că facem asta de 14 ani în Spania, unde locuim. Noi am adus tradițiile noastre de Crăciun și aici, pentru că în Spania nu se sărbătorește nașterea lui Iisus ca în România și mai ales ca la noi acasă, în Ardeal. Noi, în seara de Crăciun, aici în Toledo în Spania, colindăm și mergem la frați, la rubedenii.
Noi, toți ai casei, ne îmbrăcăm în costum de Moș Crăciun ca să marcăm momentul. De Crăciunul trecut am făcut 4 costume pentru seara de Crăciun, am confecționat costumul întreg, pantaloni, bluză, fesul și în talie a pus fiecăruia curea pe măsura lui. Mi-a luat ceva timp să le fac pe toate pentru familia mea, am început în primele zile de noiembrie și le-am terminat la sfârșitul lunii. Materialul l-am cumpărat din magazin și pentru fiecare costum m-a costat 10 Euro, dar dacă îl cumpăram era mult mai scump și poate nu găseam pe măsura fiecăruia. Pentru sărbătorile de iarnă am făcut și un Moș Crăciun ornament.

costum de Mos Craciun
Foto: Gyongyi Sipos
Mai întâi am confecționat un cap, pe care am pus ochi, nas și gură, apoi am meșterit corpul, mâinile și picioarele. Le-am cusut pe dos, le-am întors apoi pe față și am umplut figurina cu vată Bevatex, apoi i-am făcut o căciulă roșu cu alb, în talie o curea, haină albă cu mâneci roșii, în picioare i-am pus botine negre, după care am croit o cizmuliță roșie cu alb la bază. Mai apoi am cusut și un fes roșu pentru adulții care vor să aibă haine de sărbătoare pe loc. A ieșit un lucru frumos unicat, pe care vreau să-l pun în salon, să întâmpine oaspeții. Noi vă citim mereu revistele și aici, pentru că le primim de acasă, ori intrăm pe site-urile revistelor.
Vă trimit poza cu familia în costum de Moș Crăciun. Vă urez, cum se spune pe aici, „Feliz Navidad a todos!” Adică un „Crăciun fericit tuturor!”
Foto: Gyongyi Sipos

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply