Cosmos sau fluturaşi vegetali, floarea copilăriei mele

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Maria Iosip, Galaţi
Dragă redacţie,
Vă scriu despre o floare pe care o îndrăgesc nespus.
Nu este deosebită, nu sare în ochi, nu este spectaculoasă, dar pentru mine, cât şi pentru majoritatea celor care iubesc florile, este specială. Se numeşte popular fluturaşi, mărăriţă, mustaţa flăcăului, iar denumirea ştiinţifică este Cosmos.
Aceasta este floarea copilăriei mele, a bunicilor mei, a părinţilor şi acum la ţară o ocrotesc şi eu. Numele îi vine din grecescul „cosmos”, care descrie armonia din univers. I se spune popular mărăriţă fiindcă are frunzuliţele asemănătoare cu cele ale mărarului, dese şi de un verde frumos. Petalele divers colorate ale florii se aseamănă în grădiniţă cu nişte fluturaşi.
Iubeşte mult soarele şi se cultivă ca plantă ornamentală, fiindcă înfloreşte din iunie până târziu în octombrie. Constituie ample tufe care invadează repede teritoriul. Florile pot avea petale de toate culorile: albe, galbene, roz, roşu, mov, portocaliu, purpuriu etc. Frunzele sunt bipenat-sectate, cu foliole filiforme dispuse opus. Floarea poate atinge înălţimea de 50-120 cm, fiind ramificată piramidal în partea de sus. O putem avea prin seminţe, iar speciile perene se înmulţesc primăvara şi prin divizarea tufelor.
Tufele de cosmos, adică de fluturaşi, ne fac grădina mai frumoasă, ne fac viaţa frumoasă, aşadar adoptaţi-le şi voi! Numai bine!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply