Copăcelul de trandafiri este spectaculos și ușor de îngrijit

0
Foto: Valeria Marian
Valeria Marian, Oradea, jud. Bihor
Stimată redacție și prieteni Practic(i),
Vă mulțumesc pentru premiul acordat în nr. 5/2011 al revistei. De obicei din banii primiți cumpăr filme foto, deoarece fotografiez cu pasiune și drag orice bobocel sau floare care apare în grădina mea de ghivece din balcon.
În această vară trandafirii și crinii, alături de fucsii și begonii, au înflorit superb parfumând atmosfera. Bătrânul trandafir cățărător care înflorește toată luna mai și iunie este acompaniat de o clematită Nely Mooser cu fermecătoarele flori duble de culoare roz. Trandafirii nobili pitici și tufele pitice cu flori în culori pastelate în galben, alb și roz sunt adevărate bijuterii care încântă ochiul. Noutatea este însă copăcelul pe care vreau să vi-l prezint. Are o înălțime de 120 cm și este foarte practic pentru spațiile mici, neocupând mult loc. Florile de un galben pal cu un miros suav, au apărut deja la sfârșitul lunii mai în coroana formată în vârful tulpinii. Pentru a deveni rotundă și decorativă, coroana trebuie tunsă devreme primăvara. Deoarece nu stăpânesc încă foarte bine tehnica de tăiere, coroana nu este prea rotunjită, dar și așa este deosebit de frumoasă. În general, copăceii nu sunt greu de îngrijit. Ei au nevoie de un tutore atașat tulpinii încă de la plantare, un loc cât mai însorit și aerisit și o udare regulată, cât mai abundentă. Când începe înflorirea, fertilizarea cu un îngrășământ special pentru trandafiri este necesară. Contra unui eventual atac al dăunătorilor, cum sunt păduchii, făinarea sau rugina am cumpărat un fungicid din comerț, dar folosesc și clasica soluție de apă, săpun și alcool sanitar.
Cu ghiveciul bine protejat, învelit în sac de iută și coroana îmbrăcată în vreascuri de brad și folie cu bule de aer, copăcelul meu iernează fără probleme afară.
Colecția de crini pe care am îmbogățit-o în acest an cu un soi aparte Hymenocallis festalis se adaptează bine în ghivece sau vase înflorind succesiv toată vara.
Bulbii de Hymenocalis (numit și Ismene) i-am cumpărat de la un centru de grădinărit în februarie și imediat i-am și plantat în pământ de flori universal amestecat cu puțin nisip. Bulbii semănau cu niște cepe mari, înveliți într-o pieliță pergamentoasă. In ei cresc tijele florale îngroșate la bază și subțiate pe măsură ce cresc în înălțime, ajungând până la 60-80 cm. Florile din vârf au o formă ciudată, dar elegantă, de un alb pur. Gâtul florii este o cupă care seamănă cu narcisele caprine fiind înconjurat de petale foarte subțiri și lungi, care se răsucesc spre exterior. Datorită acestui aspect se mai numește și crinul-păianjen. Frunzele sunt mai groase și lungi ca niște panglici de o culoare verde crud.  Necesitățile de îngrijire nu diferă de ale celorlalți crini, am observat doar că se simte mai bine în semiumbră, unde florile durează mai mult.
O surpriză este și crinul Citrina cu florile deosebit de mari de o culoare galben intens ca lămâia. Persoana de la care am primit bulbul spunea că ar fi chiar un crin sălbatic. În jardiniere cresc și multe flori specifice verii, petunii, lobelii, căldărușe albastre și roșii, ghețișoare albe, roșii și roz, crăițe bătute galbene și portocalii, oxalis roșu și mentă. Trompeta îngerului cu spectaculoasele flori albe și roz, hortensia și mușcatele curgătoare suspendate desăvârșesc spectacolul floral.
Aș putea să povestesc la nesfârșit despre plantele mele dragi, dar închei dorind tuturor celor din redacție, prietenilor revistei precum și doamnelor cu care am legat prietenii făcând schimb de flori, o vară frumoasă, plină de bucurii și succese.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply