Copăcelul de margarete denumit ştiinţific Argyranthemum frutescens

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Gheorghe Cojocaru, loc. Drăgăneşti-Olt, jud. Olt
Stimată redacţie,
Vă prezint două plante aparte: Argyranthemum şi Garvinea.
Prima este o specie a genului botanic Anthemis din familia Compositae, pe care botaniştii şi cercetătorii au denumit-o Argyranthemum frutescens, o specie horticolă perenă. Denumirile populare sunt mai multe, între care crizantema albă cu flori mici, margareta albă, dar cel mai adesea copăcelul de margarete.
Această specie am primit-o cu mai mult timp în urmă de la doamna Elena Popescu, din Bucureşti – o cititoare a revistei – căreia îi mulţumesc şi cu această ocazie. Planta se prezintă ca un mini-copăcel cu tulpină semilemnificată şi ramificată, ce creşte până la 70-80 cm. Frunzele sunt penat sectate şi au culoarea verde-albăstriu, ceea ce o face atractivă. Înfloreşte vara şi toamna până vine frigul. Capitulele florale cu aspect de margarete au codiţe lungi şi formează panicule largi. Petalele (ligulele) sunt albe, iar discul este galben.
Creşte bine în vase care stau afară în aer liber cât mai mult – fiind o preferinţă a speciei – adică din primăvară până vine frigul, pe care îl suportă pe durată scurtă – chiar şi sub 0 grade Celsius. Iernează în interior, la 5-8 grade Celsius şi se udă rar şi puţin. Toamna se face o tăiere de scurtare, circa o treime, iar primăvara se taie din nou şi se corectează coroana, ea având capacitate de lăstărire bogată.
Se înmulțește prin butași de vârfuri – fără flori – care se înrădăcinează în sol nisipos sau chiar nisip reavăn. Se poate înmulți și prin semințe semănate în mai-iunie în răsadnițe și chiar pe strat afară. Este o plantă puțin pretențioasă. Când nu e udată se ofilește, dar își revine după udare. Ramurile cu flori pot fi folosite la buchete. Genul Anthemis are multe specii cu flori din abundență, anuale sau perene, precum A. arabica, A. nobilis, A. tinctoria și altele.
(continuarea în revista Practic Idei nr. 7/2016)

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply