Contul de economii pentru copii

0

Chiar daca nu toate bancile au un astfel de produs dedicat in mod special copiilor, marea majoritate accepta deschiderea unui cont sau depozit pe numele unui minor.

Cu ce incepeti?

Trebuie doar sa intrebati daca deschiderea unui cont pe numele minorului este posibila.

Veti avea nevoie de certificatul de nastere al copilului si, de asemenea, este necesara prezenta unui parinte sau chiar a amandurora sau, daca este cazul, a tutorului/tutorilor legali, pentru ca pana la implinirea varstei de 18 ani a copilului, acestia sunt imputerniciti sa faca operatiuni pe cont.

Exista banci care permit chiar ca oricine sa faca depuneri in acest cont, nu doar tutorii legali; adica, de exemplu, si bunicii pot depune din cand in cand bani in contul nepotilor, cum se facea pe vremuri in renumitele carnete CEC.

Daca vreti sa mutati banii la alta banca

In cazul in care vrei sa muti banii la alta banca, o poti face oricand. Daca la un moment dat se iveste o urgenta poti intra in posesia banilor in cinci minute.

Cum alegeti banca

Dobanzile variaza destul de mult, pentru ca este o piata libera si fiecare banca hotaraste ce produse sa scoata pe piata. Dar nu dobanda trebuie sa fie factorul principal in alegerea unei banci.

Primul criteriu pe baza caruia ar trebui aleasa banca este stabilitatea si forta acelei banci. Vorbim de o economisire pe termen lung si, din acest motiv, ne dorim sa avem banii intr-o banca solida. In conditiile actuale ale pietei este greu sa iti dai seama care banca nu are sau nu va avea probleme, dar uitandu-ne putin la istoricul fiecarei banci in parte ne putem face o parere despre siguranta acelei banci.

Este foarte adevarat ca statul roman garanteaza depozitele populatiei pana la echivalentul sumei de 50.000 euro, insa ar fi bine sa nu ajungem acolo.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Alexandru Luca, Managing Director Luca Finance Management
Foto: Thinkstock.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply