Contraste plăcute în grădină

0

Surpriza și încântarea celor atrași de un colț sau altul din grădină sunt unele dintre cele mai veridice unități de măsură ale frumuseții acestora. Cu ajutorul unor contraste diverse, bine regizate, se pot crea aranjamente irezistibile pentru orice privitor.

Foto: Flori Lixăndroiu

Gardurile vii roșcate cu forme rigide oferă un tablou încântător alături de ierburile verzi cu unduiri lejere și de inflorescențele mov lungi stropite cu roșul unor flori micuțe.

Orice grădinar începător ascunde un artist în devenire în domeniul peisagisticii. Totul e să se lase cuprins de pasiunea grădinăritului și să nu obosească să gândească și să încerce mereu noi și noi aranjamente și combinații. Poate experimenta efectele obținute din alăturarea florilor de culori, mărimi sau forme contrastante, a frunzelor cu texturi sau culori diferite, a plantelor cosmetizate și disciplinate prin tundere cu cele lăsate să se dezvolte liber, a tufelor rigide cu cele care tremură la orice adiere de vânt.

Foto: Flori Lixăndroiu

Poate încerca efectul unor construcții care parțial respectă tiparele, iar parțial le sfidează sau pentru care apelează la alăturări mai puțin obișnuite ale unor materiale. Poate încerca orice, dar va putea emite pretenții de artist atunci când va realiza contraste care atrag și mângâie privirea și al căror ansamblu este armonios.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lalelele roz cu flori mari și bătute și marea de zambile moțate (Muscari armeniacum) cu flori micuțe ca niște ciorchini albaștri-violeți în care sunt aruncate sunt un exemplu de armonie a contrastelor.

 

Foto: Flori Lixăndroiu

Plantează câțiva crini portocalii lângă o tufă de Campanula lactiflora. Duetul format din clopoțeii mov-albăstrui și cei mari și portocalii este de un rafinament care ar face invidios orice grădinar.

Articol din revista Casa lux – august 2016

Autor: Flori Lixăndroiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply