Construcția porților are multe secrete, m-am convins (III)

0

Vă relatez cum ne-am ocupat de construcția porților unei clădiri, lungă de 16,5 m, înaltă de 6 m și lată de 7 m și 30 cm, la care am lucrat eu cu toată familia și niște meșteri foarte pricepuți din localitate. Fundația e de 1,20 m (din care 70 cm la suprafață).
Continuăm articolul cu partea a treia. Găsești primele părți aici.
Așa am procedat și cu celelalte balamale. În găurile făcute pe șină am pus șuruburi de 10 cm. Pe interior am pus șaibă și piuliță. După ce am fixat și am îmbinat cu restul balamalei cu șină, am tăiat cu drujba pe lângă placa de fier pe 3 părți – exact cum este în fotografie (sus, jos și stânga). Am îndepărtat puțin balamaua cu șuruburi cu tot, apoi am scos scândura tăiată (bucata) numită “paftală”, cu ajutorul teslei, apoi am pus balamaua la loc. Am introdus șuruburile la loc. Toate acestea se fac pentru a fi drepte balamalele, deci la același nivel cu scândura. Așa am procedat și cu celelalte 5 bucăți.
Când toate acestea au fost gata, am aplicat tăzmăluța (scândurile de 15 x 15 cm pe înălțimea porții de 4 m și jumătate). Acestea se aplică pe îmbinările dintre scânduri pentru a nu fi curent în clădire; chiar dacă scândura se mai usucă, spațiul rămas se acoperă cu tăzmăluțe.
Și pentru ca tăzmăluța să nu iasă întreruptă la balamale, la șina lată de 4 cm, meseriașii au măsurat înălțimea porții, au notat cu creionul de tâmplărie pe tăzmăluțe, pentru a face decupaje acolo unde vine șina de la balamale. Dăltuirea în tăzmăluță s-a făcut jumătate din grosimea acesteia.
Ca să aibă spor, pentru că este un pic de migală, au așezat mai multe tăzmăluțe, una lângă alta, au trasat cu creionul, apoi au tăiat mai multe odată. Iar bucata de scândură au îndepărtat-o cu securea. Pentru a ieși uniform locașul, au nivelat decupajul cu dinții fierăstrăului. Acestea fiind executate, meșterii au aplicat șipca la îmbinările de scândură peste șina de la balamale, așa cum vedeți în fotografie. Au prins în cuie de 7 cm, de-o parte și de cealaltă a șinei, în diagonală. După ce au efectuat toate aceste lucrări, au înlăturat cele 2 lețuri provizorii din interior și a desfăcut porțile.
Încuietoarea porții pe exterior este alcătuită dintr-o bucată de șină de 4 cm grosime și lungă de 30 cm, care vine prinsă în 2 șuruburi de 10 (asigurate pe interior cu șaibă și piuliță). 7 cm din fier rămân pe poarta din stânga și 23 cm din șină pe cea din dreapta. Pe ea vine aplicat prin sudură un mâner din plantband (o bucată de fier mai îngustă, care permite îndoirea).
Pe poarta din stânga am făcut o gaură cu sfredelul și am măsurat acolo unde vine gaura pe șină, care la rândul ei e perforată (maxim 3,5 cm să fie diametrul găurii). Apoi am luat o bucată de șină de 3 cm și lungă de 7 cm, am dat o gaură cu bormașina cu burghiu de 12, iar la capătul celălalt am sudat un șurub metric 12 de 8 cm lungime. Acest ansamblu l-am prins pe poartă astfel încât șurubul să intre în lemn (l-am asigurat pe interiorul clădirii cu șaibă și piuliță), iar partea cu orificiu făcută să iasă prin gaura dată în șina de pe exterior.
Odată bucățile de șină îmbinate una cu alta, am putut pune lacăt, pentru a asigura securitatea clădirii. În locul unde se aplică această încuietoare la poarta 2, prin interior trebuie să fie leț de 8 cm gros și 8 cm lat, pentru ca aceasta să aibă stabilitate, pentru că scândura cedează repede.
Sănătate și numai bine!
 
Pamfiluța Anton, loc. Nereju, jud. Vrancea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply