Conserve pentru iarnă

2

Ioana Preda, București
Dragii mei,
Mă înscriu și eu la concursul „Cum economisesc”, dorind să vă împărtășesc unele aspecte din viața mea.
Un lucru foarte important pentru mine este acela de a economisi timpul. Bine organizată, mă gândesc zilnic și uneori noaptea, care, se știe, „este un sfetnic bun”, ce voi face în următoarele zile. Având o grădină la țară împreună cu copiii noștri, și în grijă pe micuțul nepoțel Teodor, trebuie să gândesc bine totul, pregătirea mâncărurilor și dulciurilor îmi ia mult timp, dar cu puțin talent le rezolv. Având în față revistele Practic în bucătărie și Cărticica Practică, mă informez împreună cu nepoțelul ce rețete să aprobăm ca toată lumea să fie mulțumită. Încă din primăvară, având o recoltă bogată de căpșune, am realizat împreună cu nora mea dulceață de căpșune, și de flori de salcâm (avem 2 salcâmi în grădină).
Economie mare am făcut producând pentru iarnă câteva borcănele depozitate apoi în cămară. Soțul meu la fiecare pensie s-a ocupat de cumpărarea de zahăr și ulei, necesare pentru prepararea dulciurilor și conservelor de legume. Citind pliantele puse la cutia de scrisori, ne-am bucurat și noi de produse promoționale cu reduceri substanțiale, venite în sprijinul economiei la buget. Vișinele, chiar dacă au fost mai puține anul acesta, le-am cules făcând vișinată, gem, compot și dulceață, pe care le păstrăm pentru iarnă. Fiind timpul ploios și capricios, am dat o mare importanță îngrijirii legumelor și fructelor. Am curățat fiecare fir de roșie de frunzele uscate și atacate de mană, dar efortul a meritat pentru că le-am salvat, rodind în continuare fără probleme.
Munca este istovitoare, dar merită, dragii mei, atunci când o faci cu plăcere. De acum mă preocupă culesul fasolei late, galbene, urcătoare, care s-a făcut din belșug și pregătirea conservelor pentru iarnă, economisind bani buni. Mulțumirea mea sufletească este aceea că pe lângă economia făcută, mâncăm sănătos și ecologic. Cea mai importantă muncă este aceea de a strânge semințele legumelor și florilor. Mi-am cumpărat plicuri mari, albe, de hârtie, unde voi pune semințele scriind pe fiecare plic tipul de sămânță și data recoltării.
Am cules deja semințe de mărar, salată, ridichi de lună, iar peste 15 zile voi culege fasole uscată. Fasolea, după ce o culeg și aleg cele mai frumoase și sănătoase boabe, o usuc bine la soare, apoi o dau cu spray contra gărgărițelor, o usuc din nou și o pun în plicuri cu etichetă. Sunt mulțumit că din an în an îmi asigur necesarul de sămânță care este foarte scumpă. Dacă vreți să păstrați semințe din propriile recolte, însemnați cu sfoară colorată fiecare șir, lăsându-l să se maturizeze bine pentru a obține semințe de calitate.
Reducem substanțial consumul de energie, gaze, apă și la bloc și aici la țară. Grătarul făcut în curte, în aer liber, iar mâncarea fiartă pe pirostrii sunt extraordinare. Abia aștept să se coacă prunele, iar soțul meu să pregătească gemul făcut în tuci, având un gust deosebit, va face deliciul zilelor de iarnă. Țuica făcută din restul de prune are mare căutare pe masa sărbătorilor de iarnă. Economia se face, dragii mei, din orice lucru gândit din timp.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Cum cultivi porumb zaharat | Revista Practic idei

  2. Pingback: Cum amenajezi camara | Revista Practic idei

Leave A Reply