Condurul doamnei crește în plin soare

0
tropaeolum
Foto: Maria Angelica Trică
Maria Angelica Trică, loc. Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Dragă redacție și dragi cititori, Printre florile mele dragi se află gazania și condurul-doamnei, care necesită foarte puțină îngrijire.
Genul Tropaeolum este originar din America de Sud și Centrală. Acolo sunt cunoscute aproape 50 de specii anuale și multianuale, majoritatea fiind plante erbacee cățărătoare. Printre speciile multianuale există unele care formează tuberculi comestibili. Condurul-doamnei este cultivat mai ales în grădină și mai rar în ghivece, ca plantă atârnătoare. Lujerii ating lungimi de până la 5 m. Condurul-doamnei crește bine în plin soare sau în penumbră luminoasă, într-un loc adăpostit. Temperatura optimă este cea de vară, dar el nu mai crește bine peste 20 grade Celsius. Solul trebuie să fie bine structurat și permeabil, cu un pH în jur de 6,5. Necesarul de apă este ridicat. După înflorire, plantele cu tuberculi se lasă să se usuce și se păstrează uscate în vederea replantării în sezonul următor. În grădină se va folosi îngră-șământ cu acțiune prelungită, în ghivece se administrează săptămânal un îngrășământ lichid echilibrat. Dacă frunzele se îngălbenesc, înseamnă ca planta este atacată de păduchi, majoritatea bine ascunși pe dosul frunzelor. Practic, sosirea insectelor nu poate fi împiedicată. Controlați plantele cu regularitate, astfel încât să puteți descoperi coloniile mici, pe care le puteți spăla sau le puteți distruge cu frunză cu tot.
Florile de Gazania au mărimea de 8-10 cm, iar plantele ating, în funcție de soi, înălțimi de 15-50 cm. Din rozeta de frunze a plantei originare din sudul Africii, se ridică penduculii florilor, care se deschid numai sub soarele amiezii. În mod obișnuit, gazania este folosită pentru plantarea straturilor din grădină. Gama de culori ale diferitelor soiuri se întinde de la alb și galben până la oranj și violet-închis. Acest fapt face posibilă plantarea în combinații foarte frumoase și atrăgătoare. Îngrijirea se reduce la ruperea florilor ofilite. Planta suportă soarele puternic și vântul, preferă temperaturile ridicate de vară, pe vreme rece și umedă creșterea stagnează. Solul trebuie să fie permeabil, cu o bună circulație a aerului. Umiditatea persistentă trebuie evitată, perioadele mai scurte de secetă sunt suportabile. În grădină, ad-ministrați un îngrășământ cu acțiune prelungită. Simptomele că plantele sunt atacate de virusul din genul Potyvirus, sunt că la început apar frunze îngălbenite și deformate, iar ulterior reacțio-nează întreaga plantă, printr-o reducere evidentă a creșterii. Înlăturați plantele atacate. Când sunt atacate de mucegaiul cenușiu, părți ale plantei intră în putrefacție, uneori cu colonii vizibile de ciuperci. Sporii ciupercilor se găsesc practic peste tot. Pe vreme umedă, când udarea se face greșit, sau când nu se îndepărtează florile ofilite, ciuperca se poate răspândi rapid. Asigurați preventiv un microclimat uscat și îndepărtați imediat organele atacate. Plante cât mai sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply