Condimente pentru sănătate

4
planta in ghiveci
Foto: arhiva Practic Idei
Fănica Doina Țană, Brăila
Stimată redacție, Vă mulțumesc pentru cum reușiți mereu să așezați fiecare articol pe care îl primți de la noi în Practic Idei, pe care eu, personal, o aștept lună de lună la data anunțată.
Vă scriu câteva rânduri despre condimente cu arome deosebite, ce vin în ajutorul bucătăriei noastre, însă și pentru sănătatea noastră, fiind folosite în multe boli. Oregano. Aroma balsamică și finuță, face din oregano condimentul perfect pentru mâncarea mediteraneană și cea mexicană. Povestea lui începe de mult. Se spune că oregano era de mult cunoscut, de pe vremea Afroditei, zeița dragostei la vechii greci. Miresele și mirii erau împodobiți cu cununi de oregano, planta fiind considerată un mijloc de a întări dragostea în cupluri. În timp a devenit recunoscut pentru beneficiile asupra sănătății, dar mai ales pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor, prin gustul său înțepător, ușor, dulce și cu un miros intens. Oregano și-a dovedit eficiența împotriva balonării, diareei și a durerilor de stomac. De asemenea calmează dismenoreea, laringita și faringita, fiind în același timp o bună sursă de fibre (ce reduc nivelul colesterolului și riscul îmbolnăvirii de cancer la colon).
Chimenul. Se dezvoltă timp de 2 ani. În primul, este asemenea unei sfecle, iar în al doilea crește până la 90 cm înălțime și face flori albe. Acestea se transformă în semințe care sunt tăiate și uscate. Virtuțile terapeutice ale chimenului sunt recunoscute din timpuri vechi. Infuzia de chimen, preparată dintr-o linguriță de semințe de chimen la o ceașcă de apă fierbinte, este bună pentru că: stimulează digestia, tratează bronșitele și enterocolitele, este folosită ca adjuvant în tratamentul anorexiei, balonării, lipsei apetitului.
Curry. Este un amestec de condimente indiene, inventat de englezi. Englezii vrând să se bucure de savoarea mâncărurilor indiene, s-au izbit de zecile de condimente folosite la un fel de mâncare, prea greu de reținut. Așa că au creat un amestec universal, pentru asezonarea tuturor mâncărurilor cu specific indian pe care l-au numit curry. Majoritatea amestecurilor de curry au în compoziție 10 până la 20 de condimente măcinate. Culoarea galbenă este dată de curcurma măcinată (un fel de mușețel indian). Așa că este folosit ca un bun ceai pentru digestie. Cu cât amestecul este mai roșu, cu atât este mai mare conținutul de praf de chilli, iar aroma mai iute. Ghimbirul, nucșoara, paprica, praful de lapte de cocos, iarba de lămâie și frunzele de curry sunt cele mai importante ingrediente. Unele amestecuri conțin sare și făină de legume. În funcție de sortiment, ingredientele sunt fructate, aromate sau iuți.
Cimbrul. Apreciat și folosit în tăvile mediteraneene pentru aroma deosebită pe care o dă mâncărurilor, cimbrul este o plantă foarte răspândită și în România, fiind folosită atât în bucătărie, cât și pe post de medicament. Cu proprietăți antibacteriene, antiseptice și antifungice, uleiul de cimbru este foarte bun pentru tratarea faringitelor, a bronșitelor sau a sinuzitei, mai ales în sezonul rece, când afecțiunile respiratorii ne pun la grea încercare sănătatea, o cană cu infuzie de cimbru pe zi, amestecată cu o linguriță de miere și puțină zeamă de lămâie, ține infecțiile la distanță. Infuzia de cimbru sau uleiul de cimbru turnat în apă clocotită, fluidifică secrețiile bronhice, și descongestionează căile respiratorii; întărește sistemul imunitar, acționând ca un adevărat revitalizant; previne balonările și alungă mirosul neplăcut al gurii; folosit extern, sub formă de infuzie pentru clătirea părului, reglează secreția de sebum și combate mătreața, stimulează circulația sangvină la nivelul scalpului, prevenind căderea părului. Eu mă opresc aici, spunând tuturor multă sănătate!
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Pingback: Cum prepari un gratar gustos | Revista Practic idei

  2. Pingback: Plante pentru digestie | Revista Practic idei

  3. Pingback: Maghiran condiment | Revista Practic idei

  4. Pingback: Scortisoara boli | Revista Practic idei

Leave A Reply