Conacul printului Charles

0

Fara televizor, telefon sau alte efecte ale erei moderne, conacul Apafi din satul Malancrav iti da voie sa visezi la povesti cu printi si printese.

Povestea conacului

Povestea incepe acum cateva secole, cand princepele Mihaly Apafi, guvernator in Transilvania, construieste la Malancrav, impreuna cu sotia sa, Clara, un conac, ca resedinta de familie. Istoria insa arunca anatema asupra nobililor din Transilvania si de atunci incepe si declinul resedintei Apafi.

Dupa ce ajunge pe mainile unui taran sarac, conacul este vandut in 1920 bisericii si comunitatii luterane din sat. Din anul 1947, conacul a fost confiscat abuziv de comunisti si folosit drept camin cultural pana in decembrie 1989.

Printul Charles si conacul

In 1993, la prima sa vizita in Romania, printul Charles ajunge si la Malancrav unde afla povestea conacului. In 2002, Fundatia Mihai Eminescu ajuta comunitatea luterana sa revendice constructia – pe atunci, o ruina – si o cumpara cu 5000 de lire.

Lucrarile de renovare incep in vara anului 2004 sub conducerea arhitectului Jan Hülsemann si a mesterilor Fritz Klutsch si Ernst Linzing.

Lucrarile de renovare

Interiorul a fost refacut de la zero. Pentru exterior s-a lucrat doi ani de zile, folosidu-se caramida lucrata dupa aceleasi metode folosite de unguri in secolul al XVII-lea.

In gradina a fost descoperita vechea fantana pastrata aproape intacta.

In prezent conacul functioneaza drept complex turistic. Pentru 70 de dolari pe noapte se poate dormi acolo. Rezervarile se fac la [email protected] sau la telefon 0044.20.72.29.76.18.

Mai multe fotografii in galeria atasata


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Violeta Bitire, foto: Stefan Jammer

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply