Clopoțelul carpatin m-a răsplătit cu multe flori

2
deaconu lizi-plantele mele
Foto Lizi Deaconu
Stimată redacție și dragi cititori,
Îmi place când în paginile revistei găsesc informații despre plante exotice pe care nu le dețin, cum ar fi pachira (scrisoare trimisă de doamna Onisei din București) sau allamanda (scrisoarea trimisă de doamna Crăciun din Domnești).
Lizi Deaconu, loc. Pitești, jud. Argeș
Intenționez să urmez sfaturile domnului Petrea Chiru din Galați și să încerc să obțin un avocado. Dar eu consider că din colecția noastră de ghivece nu trebuie să lipsească plantele mai simple, mai accesibile, care cu un minim de îngrijire ne bucură privirile și sufletul.
O astfel de plantă este clo-poțelul carpatin sau campanula carpatică. Iarna trecută, când ieșeam la plimbarea de dimi-neață cu Cookie, câinele nostru, admiram la geamul unei vecine o plantă cu flori albe ca niște clopoței. Vecina a observat că îmi place floarea ei și mi-a oferit un lăstar mic de 5-6 cm. Cu multă atenție l-am plantat într-un ghiveci mai mic, în care am pus în cantități egale pământ de florărie și pământ de pădure, apoi i-am găsit loc pe pervazul ferestrei de la dormitor, care este orientat spre sud și este expusă la razele soarelui. Am udat-o o dată pe săptămână, la fel ca pe celelalte flori. Ușor, ușor a început să apară câte o frunză, apoi altă frunză, plăntuța mea s-a mărit, iar la o lună și jumătate de la plantare era plină de boboci, care au început să înflorească unul după altul.
Vecina care mi-a dat lăstarul nu a știut cum se numește floarea, iar eu neavând timp să răsfoiesc revistele Practic vechi, să văd dacă o găsesc în ele, am apelat la internet și în câteva minute prietenul Google mi-a dat informațiile pe care le doream. Floarea se numește clopoțelul carpatin sau campanula carpatică. Are frunzele verzi în formă de inimă, iar florile ca un clopoțel de culoare albă sau albastră. Când a venit primăvara i-am schimbat ghiveciul cu unul mai mare și am scos-o în balcon, unde i-a mers foarte bine, deși este mai umbrit. În timpul verii am udat-o de 2 ori pe săptămână și i-am pus la 2 săptămâni îngrășământ
Vitaflora universal, iar ea m-a răsplătit cu o mulțime de flori albe, care de multe ori de-pășeau numărul frunzelor. O singură cerință are clopoțelul carpatin ca să înflorească abundent și anume să îi fie îndepărtate florile ofilite, pentru a face loc noilor boboci.
Chiar și acum, în plină iarnă, clopoțelul meu mă bucură cu florile lui albe. Dragi cititori, dacă aveți posibilitatea să achiziționați această plantă, nu stați pe gânduri și adăugați-o colecției voastre de ghivece. Cu puțin efort vă veți bucura pe aproape tot parcursul anului de superbele ei flori.
Vă doresc multă sănătate și flori cât mai frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Dorescsa ma puneti in legatura cu doamna care avea clopotelul carpatin. Este foarte importanta pentru mine aceasta floare…

  2. Draga redactie te rog sa ama pui in legatura cu doamna care a scris articolul despre clopotelul carpatin din 30 martie 2014. Imi doresc foarte mult un pui din aceasta floare… [email protected]

Leave A Reply