Clopoței vegetali

0

Monica Viericiu
Încă ai timp suficient pentru a face planul grădinii de anul viitor, așa că îți propun să iei în calcul și clopoțeii din genul Campanula. Sunt simpatici și se cultivă ușor, atât direct în sol, mai ales dacă ai o grădină cu multă piatră, cât și în ghivece.
Clopoțeii provin din Europa, America de Nord și Asia. Preferă un sol permeabil, bogat în humus. Pentru aceste specii (anuale, bianuale sau perene), vreo 200 numără acest gen, important este să beneficieze de lumină din plin tot anul, dar să nu ajungă în bătaia soarelui, iar când este foarte cald, să aibă umiditate atmosferică suficientă, deci să le pulverizezi cu apă.
Dacă vrei ca plantele să producă flori, acei minunați și delicați clopoței albi, mov, albăstrui  sau chiar roz, ce apar în perioada mai-iulie, îl constituie administrarea unei cantități potrivite de apă și trecerea plantelor înapinte printr-o perioadă de o lună sau o lună jumătate de frig și zile scurte. Prelungirea înfloririi este favorizată de înlăturarea florilor trecute. Există specii mai scunde și specii mai înalte, dar de obicei nu cresc mai mult de 80 cm. Pe la sfârșitul lunii februarie, tulpinițele se scurtează la 5-7 cm.
Cât despre lumină, dacă observi că tulpinițele sunt foarte lungi, subțiri, firave, iar florile destul de rare, atunci înseamnă că este insuficientă și este vremea să muți plantele într-un loc mai bine luminat. Dacă plantele par nefericite în ghivece, ai grijă la pământul din vas, aceste flori vor un strat de turbă. Reține și că principalul dușman din categoria insectelor este păianjenul roșu, care preferă tulpinile și frunzele fragede, deci ușor de înțepat, deci dacă observi aceste mici gângănii sau alte semne de infestare, acționează neîntârziat.
Foto: Monica Viericiu
 
 
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply