Clematis și Iris reticulata

0

Cristina Popa, Ploiești, jud. Prahova
Stimată redacție, dragi cititori,
O plantă foarte dragă mie și care se plantează acum, este Iris reticulata.
Este un iris pitic de circa 15 cm și are flori albastre, mov, bordo sau galbene. Bulbii se plantează în octombrie-noiembrie, la o adâncime de 6-8 cm și la o distanță de 8-10 cm între plante, într-un pământ ușor, permeabil și însorit. Nu suportă umezeala stătută.
Acest iris înflorește la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie. Se poate combina foarte bine cu ghioceii și crocușii (brândușele) având aceeași perioadă de înflorire. La începutul verii, când frunzele se usucă, se scot și se despart bulbii, aceștia ținându-se într-un loc răcoros și uscat până toamna când se plantează din nou. Eu îi răresc și la 2 ani, dar mai mult de atât nu pot fi lăsați, pentru că ajung să fie prea deși, iar florile prea înghesuite.

clematita
Foto: Cristina Popa
O altă plantă la care țin foarte mult este clematita violet. Aceasta este plantată într-un loc cu expunere est-vest, iar pe latura sudică are un trandafir roz drept paravan. La baza ei am plantat câteva plante pitice, pentru a proteja rădăcinile de o căldură excesivă.
Cel mai important este tunsul acesteia. Eu o tai în fiecare an în luna noiembrie, la o înălțime de cam 80-90 cm și o leg bine așa încât crengile rămase să nu fie rupte de zăpadă. Acestă tăiere anuală duce la o ramificare puternică a plantei și implicit la mai multe flori. Primăvara, când începe să lăstărească dirijez clematita și o leg pe sârme pentru că este destul de fragilă și poate fi ușor ruptă de vânt. Înflorește la începutul lunii iunie, iar în luna iulie, după ce se trec toate florile, o tund la jumătate. Clematita înflorește din nou în august-septembrie, dar nu mai face așa multe flori.
În speranța că am putut să fiu de folos cititorilor revistei, vă doresc tuturor multă sănătate și să vă bucurați de roadele grădinilor voastre. O toamnă frumoasă!
Foto: Cristina Popa

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply