Ciuperci de pădure

2

Ioan Stănescu, Sinaia, jud. Prahova
Dragă revistă Practic Idei și dragi cititori,
Revin cu un nou articol despre descrierea principalelor specii de ciuperci de pădure comestibile și otrăvitoare care se întâlnesc în țara noastră.

 Ciuperci comestibile

Acestea sunt bune de mâncat. În pădurile și pășunile țării noastre, pe pământ și arbori, cresc numeroase specii de ciuperci. De remarcat este că în arborele tânăr de molid, în care cresc multe ciuperci, se observă că nu în toate parchetele de molid cresc la fel, de unde se presupune că există anumite relații de ajutorare între ciuperci și arbori. Personal am observat că aceste ciuperci cresc mai mult în zonele mai umede și mai răcoroase, având așezarea parchetelor de molid spre sud.
Din grupul ciupercilor mari fac parte mai multe specii diferite ca gust, culoare și miros. Unele dintre aceste ciuperci sunt bune de mâncat, având o valoare alimentară demnă de luat în seamă, altele sunt otrăvitoare sau inofensive. Dintre ciupercile bune de mâncat, amintesc câteva care sunt cunoscute de oameni fiind consumate de multă vreme și anume: bureții de mai, ciuciuleții, roșioarele, vinețelele, gălbiorii, bureții negri, ghebele, ciuperci ce cresc prin păduri și pășuni, din primăvară până toamna târziu.

Ciuperci otrăvitoare

Aceste ciuperci se cunosc foarte bine, sunt de culori vii și atrăgătoare, majoritatea fiind de culoare roșie, portocalie, galbenă, violet și care atrag pe amatorii de ciuperci neștiutori să culeagă aceste specii otrăvitoare. Exemple: ciupercile muscărița, buretele brobonat, buretele panterei, buretele viperei, hribul dracului etc. Aceste ciuperci au în carnea lor diferite otrăvuri, care, introduse în stomac, produc intoxicații destul de grave. Unele dintre ele când sunt tinere, se pot asemăna cu ciupercile comestibile. În acest caz este bine să recoltăm numai ciuperci mature, bune de mâncat.
De remarcat este faptul că în afara ciupercilor descrise mai sus, în pădurile noastre există și unele ciuperci care trăiesc pe diverși arbori, cunoscute sub numele de iască, care pe vremuri se foloseau la aprinderea focului cu amnarul.
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Ciuperci otravitoare | Revista Practic idei

  2. Pingback: Ciuperci comestibile | Revista Practic idei

Leave A Reply