Citricele, aliatul sănătății (I)

0

MEDIC GENERALIST
DR. MIRCEA RÂȘNOVEANU

Dragă cititorule,
A început anotimpul rece și, odată cu venirea lui, riscul de a răci sau, mai grav, de a face gripă a crescut. Iată de ce acum este mult mai important să ne creştem imunitatea, în special prin consumul de fructe proaspete bogate în vitamine.
Citricele reprezintă cea mai importantă sursă de vitamine (în special vitamina C, dar şi B1, B2, B3, A, E şi PP) în această perioadă. În privința conținutului de vitamine A şi C, dintre citrice, lămâile şi portocalele se află pe primul loc, iar ca şi conținut de minerale (calciu, potasiu, fosfor, fier, siliciu, mangan, cupru) şi vitamina B1, portocalele sunt în frunte. Prezența vitaminelor (mai ales vitamina C) ajută la absorbția mai bună a mineralelor (calciu, fier), fiind de aceea utile alături de alte alimente bogate în minerale, pentru prevenția şi tratamentul anemiei, rahitismului şi osteoporozei.
Datorită acidității crescute, citricele (în special portocalele şi mandarinele) sunt mai puțin recomandate persoanelor care suferă de gastrită sau ulcer. Din păcate, majoritatea citricelor aflate pe piață au coaja tratată cu insecticide (devine roşie, lucioasă) şi sunt injectate cu conservanți pentru a rezista cât mai bine la transport. De aceea nu vă recomand să adăugați în prăjituri coajă rasă de lămâie sau portocală, chiar dacă aroma nu va mai fi aceeaşi. Dacă îți cultivi lămâi sau portocali în grădina proprie sau dacă ai o sursă de citrice netratate chimic, poți folosi coaja lor; uleiul volatil conținut în aceasta are proprietăți bactericide şi antiseptice, fiind util în infecții digestive şi respiratorii.
Datorită conținutului lor bogat în vitamina C, lămâile şi portocalele sunt utile în hemoragii (nazale, gingivale, urinare etc.), fragilitate capilară, dar şi pentru varice şi flebite. Consumul lor zilnic creşte pofta de mâncare şi capacitatea de apărare a organismului împotriva bolilor infecțioase, fiind foarte benefice mai ales în afecțiunile care evoluează cu febră.
De asemenea, lămâile şi portocalele sunt utile în afecțiunile hepatice (hepatite, steatoză hepatică, ciroză), ajutând la refacerea celulelor ficatului, lămâile fiind utile şi în calmarea crizelor de colecistită.
Articolul continuă!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply