Citricele, aliatul sănătății (III)

0

MEDIC GENERALIST
DR. MIRCEA RÂȘNOVEANU

Închei seria de 3 articole dedicate citricelor și importanței lor în susținerea sitemului imunitar cu referiri la importanța vitaminei C, la folosirea în cosmetică și efectele aromoterapiei cu uleiuri de citrice.
În privinţa conţinutului de vitamina C, lămâile (în special cele verzi) şi portocalele sunt pe primul loc, urmate de grepfrut şi apoi mandarine. Prin stoarcere, tăiere şi expunere la lumină şi aer, se pierde o cantitate importantă de vitamina C; de aceea este mai bine să consumaţi feliile (rupte din fruct) şi nu sucul de citrice. De asemenea, felia nu trebuie lăsată mult pe farfurie, ci consumată imediat.
În plus, lămâile conţin o cantitate importantă de cupru, necesar sintezei globulelor roşii, iar grepfrutul conţine acid folic necesar sintezei şi diviziunii celulare. Clementinele, rezultate prin încrucişarea dintre mandarine şi portocale, conţin mai mult calciu decât celelalte citrice.
În privinţa folosirii în cosmetică, sucul şi miezul de portocale sunt eficiente pentru tonifierea pielii, prevenirea ridurilor, cel de grepfruit este tonic, astringent şi mineralizant, iar sucul de lămâie se poate aplica şi pe mâini, pentru catifelarea lor.
În aromaterapie, uleiul de lămâie are proprietăţi bactericide şi antivirale, este calmant nervos, antihipertensiv, tonifiant vascular, depurativ, antireumatic şi stimulent al digestiei. Uleiul de grepfruit are proprietăţi aromoterapice antidepresive, de creştere a capacităţilor intelectuale, scăzând şi pofta de mâncare. Uleiul de portocale este şi el util pentru sistemul nervos şi cel imunitar.
În privinţa aromaterapiei se recomandă testarea alergică (cu o picătură de ulei pe antebraţ), reducerea concentraţiei pentru gravide şi copii şi evitarea folosirii la copiii sub 3 ani.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply