Citricele, aliatul sănătății (II)

0

MEDIC GENERALIST
DR. MIRCEA RÂȘNOVEANU

Caută și prima parte a articolului despre beneficiile citricelor, aliatul sănătății mai ales în perioada rece a anului când sistemul imunitare este supus la mari încercări.
Lămâile au totodată efect tonic pentru musculatura inimii şi ajută la prevenția procesului de ateroscleroză prin scăderea colesterolului şi mărirea elasticității vasculare. Lămâile par a avea şi proprietăți hipotensoare, fiind de aceea indicate şi în hipertensiune. De asemenea, ele au proprietăți antireumatismale şi favorizează eliminarea uraților, fiind utile în special în gută şi litiaza urică. În plus, lămâile sunt tonice pentru sistemul nervos şi utile în migrene atât sub formă de suc, cât şi sub formă de comprese pe frunte cu felii tăiate.
Recent s-au atribuit lămâilor şi portocalelor valențe antialergice. Semințele de lămâi şi portocale au proprietăți vermifuge, în special împotriva oxiurilor.
În plus, sucul de lămâie sau de portocală este util sub formă de badijonări sau gargară în stomatite şi amigdalite, iar frecționarea locului afectat cu o felie de lămâie ajută în cazul înțepăturilor de insecte. Portocalele au şi efect remineralizant, depurativ, fiind uşor diuretice şi laxative.
Mandarinele posedă proprietăți asemănătoare portocalelor, dar în privința compoziției sunt mai sărace atât în vitamine cât şi în minerale; în schimb, au şi uşoare proprietăți sedative, calmante.
Grepfruiturile sunt foarte bogate în vitamine, iar datorită gustului uşor amărui cresc în plus pofta de mâncare. De aceea sunt renumite pentru efectele tonic-aperitive, de stimulare a secreției biliare, stimulând digestia şi având un rol depurativ. Sunt deci foarte utile în astenie şi persoanelor care au de susținut eforturi fizice şi intelectuale.
La fel ca şi lămâile, grepfruiturile au şi valențe antihemoragice şi antireumatismale şi sunt recomandate în dieta persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Nu se recomandă consumarea cojiței albe interioare. Dacă folosiți medicamente pentru tratarea unor afecțiuni cardiace trebuie să citiți mereu prospectul acestora, deoarece folosirea unor produse este contraindicată alături de consumul de grepfruit.
Articolul continuă! Caută a treia parte, ca să afli despre virtuțile uleiurilor volatile din citrice.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply