Cireșul Nanking rezistă la temperaturi foarte scăzute

0

Gabriel Dumitru, com. Budeasa, jud. Argeș
Stimată redacție,
Revin cu plăcere în paginile revistei pentru a da câteva sfaturi referitoare la protejarea de frig a plantelor și pentru a prezenta cititorilor câteva specii de plante exotice.

arbusti fructiferi
Foto: Dumitru Gabriel
La noi, chiar dacă este iarnă, cu puțin efort și datorită tehnologiei, orice om poate cultiva câteva plante exotice pe lângă casă sau în apartament. În magazinele de profil, se găsește de vânzare folie microporoasă anti-îngheț (40 bani mp), și dacă se acoperă cu aceasta plantele și pe deasupra cu folie antipicurare, plantele rezistă iernii. Important este ca zăpada să nu acopere și să distrugă prin greutate plantele și pentru protecție se poate construi un solar sau dacă avem câte o plantă exotică în grădină cum ar fi dafin, smochin, o acoperim cu coceni de porumb și folie, în așa fel încât cocenii să acopere planta și se leagă deasupra, făcând un moț, după care se înfășoară cu folie până la moț și la bază se pune pământ pe marginea foliei. Astfel, eu am protejat smochinii și dafinul, pe care îl am de câțiva ani în grădină, și au trecut cu bine peste iarnă. Citricele, măslini, bananii și toate exoticele pe care le dețin, le-am avut în pământ în solar și, de asemenea, au trecut cu bine lunile de iarnă fără încălzire.
De curând mi-am achiziționat câteva plante pe care doresc să le înmulțesc și pe care vi le prezint: cireșul Naking, arborele căpșun și fructul miraculos.
Cireșul Nanking
Foto: Dumitru Gabriel
Cireșul Nanking – cireșe din tufiș – Prunus tomentosa, acesta este crescut în regiunile reci, semiaride ale Asiei. Este unul dintre cei mai cultivați arbuști fructiferi din Rusia. Acesta este un arbust foios rezistent pe perioada iernii, tolerând temperaturi de până la -45 grade Celsius. Crește relativ rapid având o formă neregulată. Rareori va ajunge la 4 m înălțime și posibil un diametru și mai mare de 4 m. Florile sunt albe sau roz, deschizându-se odată cu frunzele sau înaintea acestora primăvara. Fructul constă dintr-o cireașă, are gustul ca și cireașa obișnuită, de 5-12 mm mărime, de culoare roșu închis, care se coace vara devreme. Cireșul crește sub formă de arbust care se înmulțește pe lățime, sau ca un copac mic cu multe tulpini. Pe lângă rezistența foarte bună la îngheț, acest arbust mai are o calitate deosebită: aspectul plăcut. Această plantă arată foarte bine în trei dintre cele patru anotimpuri. Toamna nu are o culoare spectaculoasă, dar iarna când scoarța nu va mai fi ascunsă sub frunzele dense ale plantei, aceasta va avea un aspect lucios de culoare portocalie maronie. Primăvara cireșul Nanking va fi printre primele plante care va înflori în timp ce altele nici nu dau semne de viață. Florile vor fi grupate în mănunchiuri îmbrăcând crengile pe toată lungimea lor. Florile sunt foarte rezistente la îngheț, o caracteristică de dorit la o plantă care înflorește atât de devreme. Astfel că, spre deosebire de alte plante care înfloresc tot în aceeași perioadă, cireșul Nanking va avea o recoltă bogată. Fructele se coc vara devreme.
Pomul de capsuni
Foto: Gabriel Dumitru
Arborele căpșun, Arbustus unedo – este un arbore care crește până la doi metri înălțime și are frunzele mereu verzi. Este uşor de crescut. Rezistă la maturitate la temperaturi de până la -16 grade Celsius însă este bine să fie protejat pe timp de iarnă în primii ani. Se va planta la soare într-un sol bine drenat. Florile de culoare alb spre roz apar din octombrie până în decembrie. Pentru că fructul are nevoie de 12 luni să se coacă, pe arbore se întâlnesc şi fructe mature şi flori în acelaşi timp ceea ce îi dă un aspect foarte frumos. Fructul de 15-20 mm în diametru este comestibil. Are o culoare roşie şi de la distanță arată ca o căpşună. La gust nu seamănă cu o căpşună. Fructul poate fi cules când este tot colorat roşu şi încă ferm şi astfel va putea fi depozitat pentru câteva zile. Fructul poate fi gătit şi folosit şi în gemuri.
Miracle fruit (fructul miraculos), Synsepalum dulcificum – este o plantă originară din Africa de Vest și este un arbust cu fructe mici, roșii, de mărimea unei măceșe. Fructele acesteia nu sunt prețuite pentru propriul gust, ci pentru efectul unic pe care îl au asupra papilelor gustative. Acest fruct conține o glicoproteină numit miraculin, care atunci când fructul este mestecat în gură, acționează ca un inductor de dulceață, atunci când vine în contact cu acizi, dându-le alimentelor acre și amare un gust dulce. Aproape timp de o oră, poți mânca spre exemplu – lămâi și vei zice că mănânci cele mai dulci fructe și „minunea” ține circa o oră. Cei care au diabet, pot folosi acest fruct pe post de îndulcitor, singura problemă este că această plantă este foarte rară și scumpă și sper să devină accesibilă și românilor. Deocamdată am comandat-o pe internet. Ofer semințe de afin negru și flori de grădină cu condiția să mi se trimită plic autoadresat (un plic cu alt plic în el, iar pe cel din interior să aibă 2 timbre de 1 leu). Adresa mea este: Dumitru Gabriel, sat Rogojina nr. 8, com. Budeasa, jud. Arges, cod postal 117161. Cei care doresc și alte informații, mă pot suna la 0724.677.125 sau 0248.236.224 sau să mă „viziteze” pe internet – Sunphoto Plantedeosebite.
Foto: Gabriel Dumitru
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply