Cireșele ameliorează multe afecțiuni

0
cirese in bol
Foto: arhiva Practic Idei
Fănica Doina Țană, Brăila
Draga mea redacție, Multe, multe felicitări pentru revistele cu care ne bucurați lună de lună. La mulți ani pentru cei 14 ani de apariție și la cât mai multe ediții!
Vă citesc și recitesc de câțiva ani buni, din 2004. Nu-mi lipsește niciun număr, toate sunt puse pe rafturi în bibliotecă, iar când șterg praful mă mai uit pe câte un număr mai vechi. Mă consider o fidelă cititoare a revistei și totodată o corespondentă destul de activă. Mi-ați publicat multe articole, pentru care vă mulțumesc în mod deosebit. Vă mulțumesc din nou pentru toate premiile acordate pe parcusul celor 9 ani de când v-am descoperit. Citesc fiecare rubrică a revistei, din copertă în copertă. Imediat ce o cumpăr mă uit pe ea în fugă, iar seara, după ce se culcă nepoțelele mele, pe care le-ați văzut în pozele trimise de mine, stau liniștită și citesc totul. Odată cu venirea primăverii multele legume și fructe încep să apară pe tarabele piețelor noastre. Unele sunt scumpe, dar foarte sănătoase și putem face câteva cure de detoxifiere și de slăbire.
Fragii sunt cele mai timpurii fructe de pădure, pot fi găsiți prin locurile însorite încă de la mijlocul lunii mai. Parfumați, fragii erau foarte apreciați la români. Francezii au fost cei care au obținut prin ameliorări succesive căpșunile din fragi. Primul desert compus din fragi și smântână s-a servit la un mare banchet dat de Cardinalul Wolsey în anul 1509, după cum spun cronicile. Fragii sunt bogați în fier, de aceea se recomandă în cazurile de anemie, reumatism și gută. Consumarea cantității de 300-500 g fragi pe zi, timp de o lună, dă foarte bune rezultate în tratarea gastro-enteritelor cronice. Aplicate extern, fructele de fragi zdrobite tonifică pielea, combat ridurile și curăță tenul. Se aplică o mască din câteva fructe zdrobite pe față și se păstrează cât mai mult timp. Se spală fața cu ceai de coada șoricelului. Maceratul din frunze de fragi neutralizează mirosul neplăcut al gurii. Se pun 100 g frunze proaspete sau uscate în 250 ml apă și se lasă la macerat timp de 4 ore. După aceea se strecoară și se utilizează maceratul în gargare de trei ori pe zi, după mesele principale. Decoctul din rădăcini de fragi (30 g rădăcină se fierb în 1 l apă timp de 10 minute) este recomandat în tulburări intestinale, inflamații ale rinichilor și afecțiuni ale vezicii urinare. Spălați întotdeauna foarte bine fructele culese din pădure înainte de a le mânca, pentru că pot fi stropite cu urina animalelor sălbatice, sursă de transmitere a unor infecții și paraziți. Cireșele sunt foarte bogate în vitamina A și C, în săruri minerale, mai ales în potasiu și în fibre. Sunt fructe energizante, conțin 68-77 kilocalorii la 100 g fruct.
Vișinele conțin 56 kilocalorii la 100 g fruct. Fiind bogate în acid folic, cireșele și vișinele sunt potrivite în stări de anemie. Cura de cireșe. Cireșele și vișinele sunt adevărate leacuri care previn, ameliorează sau chiar tratează multe afecțiuni. De aceea este foarte indicată cura de fructe proaspete care se poate face în 2 feluri: Se consumă 1-1,5 kg fructe proaspete pe zi, timp de 2 săptămâni, înlocuind una dintre mesele obișnuite. Cantitatea de cireșe crește treptat. Se începe cu 300 g fructe. Înainte cu 2 ore și după 2 ore de la consumarea cireșelor nu se mănâncă nimic altceva și nu se beau sucuri de fructe, lactate, apă, băuturi alcoolice. Timp de 2-3 zile pe săptămână nu se consumă decât cireșe proaspete, luate în mai multe porții. Cura cu cireșe sau vișine este depurativă și detoxifiantă, curăță organismul și-l întărește, aducând o mare cantitate de vitamine și minerale care distrug radicalii liberi. Cura aceasta reglează funcționarea ficatului și a rinichilor, a aparatului digestiv, asigurându-se un tranzit intestinal normal. Fiind diuretice, cireșele sunt indicate în afecțiuni renale. Ele înlătură edemele renale și cardiace și ajută la eliminarea litiazei renale și biliare. Sunt foarte bogate în vitaminele A, B6, C, E în minerale ca fier, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, mangan. Cireșele și vișinele sunt recomandate în stări de anemie, denutriție, convalescență îndelungată, bătrânețe. Sunt foarte potrivite în obezitate și celulită, în stări febrile și gripă. Cozile de cireșe și vișine se folosesc la prepararea unor infuzii cu rol diuretic, folositoare în afecțiuni renale, hepatice, în gripe și stări febrile. Maceratul preparat la rece din cozi de cireșe și vișine (se pun 250 ml apă peste 3 linguri cozi uscate sau proaspete) este indicat pentru eliminarea edemelor renale. Fructele se pot folosi nu numai ca aliment, ci și ca măști cosmetice. Caisele, piersicile, cireșele, toate sunt extraordinare. Folosește de pildă următoarea mască: zdrobește 2 caise decojite și amestecă-le cu 2 lingurițe cu argilă și 1 linguriță cu tărâțe. Întinzi amestecul pe față, lași 10 minute, apoi îndepărtezi cu apă călduță sau ceai de mușețel.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply