Cine beneficiaza de Prima Casa 3 si ce se poate cumpara ?

0

Programul Prima Casa 3 este primit cu scepticism in randul celor care activeaza in domeniul imobiliar. Neincrederea lor, manifestata inca de la lansarea primei variante a programului, este argumentata de data aceasta, si cu esecul editiilor anterioare din care nimeni nu pare sa fi tras invataminte.

Programul Prima Casa 3 se traduce printr-o lista destul de lunga de modificari, dar niciuna facuta in punctele esentiale, considera jucatorii de pe piata imobiliara.

Un program nou, aceiasi termeni financiari 

In momentul in care programul Prima Casa 2 s-a incheiat, toată lumea spera intr-o etapa noua ceva mai generoasa. Viziunea generala era ca bancile sa imparta riscurile cu statul si sa se ajunga la un buget maxim de 100.000 euro.

In aceasta viziune, programul ar fi functionat optim, caci statul ar fi incurajat achizitiile de apartamente noi. Cererea in crestere din acest segment ar fi dus la o crestere a constructiilor si, implicit, la o crestere a sectorului de materiale de constructii.

“Cu alte cuvinte, un asemenea plan ar fi facut ceea ce programul Prima Casa trebuia sa faca de la bun inceput: sa relanseze economia. Dar acum, in conditiile in care clientii sunt pusi sa gireze cu toate conturile, se demonstreaza ca statul nu mai are sprijinul bancilor,” declara Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.

O alta problema pe care o implica un plafon scazut la Prima Casa este aceea ca influenteaza si deciziile de cumparare in randul celorlalti clienti, care nu participa la program. “La editia trecuta, cei 60.000 euro prevazuti de stat pentru Prima Casa au fost luati drept referinta de mai mult de jumatate dintre clientii care isi cautau o locuinta. Iar acest lucru a facut preturile apartamentelor vechi sa scada si vanzarea de apartamente noi peste 60.000 € sa se blocheze din nou”,  spune Andrei Rusu, director Vission House.

Intentii bune, aplicare defectuoasa

Prima Casa a fost un proiect gandit pentru ajutorarea tinerilor, dar in momentul in care a fost pus pe hartie, lucrurile s-au schimbat.

“Pe masura ce parcurgi acest program, te incurci in toate hatisurile birocratice. Tinerilor, carora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilitati financiare, le sunt impuse taxe peste taxe. In conditiile in care statul cere atatea garantii, e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa. Dispare insusi scopul programului Prima Casa. Oamenilor le este frica sa ia un credit, indiferent daca este vorba despre Prima Casa sau nu. Astfel, Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati si de o strategie de incurajare a investitiei.”, spune Hai Solomon, dezvoltator Obor Towers.

In 2010, prin Prima casa 2 s-au incheiat 22.000 contracte, multe dintre ele pentru apartamente vechi. Cu toate acestea, atat clientii cat si vanzatorii de apartamente noi asteapta demarararea programului si privesc cu optimism toate initiativele guvernamentale.


Articol EXCLUSIV ONLINE
Sursa: PR
Foto: Shutterstock
[02.03.2011]

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply