Chibzuim fiecare bănuț

0

Elisabeta Gligor, loc. Cenad, jud. Timiș
Dragi cititori,
Sunt alături de voi în fiecare lună, mă bucur de revistă și mă înscriu și eu la concursul „Cum economisesc” știindu-se că la țară chibzuim fiecare bănuț câștigat, iar lucrând pământul avem legume bio.
De primăvara ne ocupăm cu grădina, iar toamna adunăm rodul muncii noastre. Mazăre și fasole, pe care le pun la conservat pentru iarnă, apoi castraveții care stau și ei frumos aliniați în borcane pe raftul din cămară. Cartofii i-am scos și sunt la locul lor, iar ceapa și usturoiul sunt în pod gata pentru folos. Am făcut și dulceață de pepene din grădina mea. Dar și soțul mă ajută, el pregătește mărarul pentru borcan.
Tot la borcan pun frunzele de pătrunjel și țelină, pe care le conserv cu sare. Sunt bune pentru ciorbe și mâncăruri, sunt naturale și nu ne costă nimic. Adunatul semințelor este ocupația soțului care le colectează și le pune pe sortimente, astfel primăvara nu mai trebuie cumpărate, iar surplusul de semințe îl ofer prietenilor și cunoscuților.
Când vine pensia soțului, facem lista de cumpărături, mergem la oraș, la magazine mari și cumpărăm alimente la promoție: ulei cumpăr cu baxul, la fel și zahărul, orezul, pastele, apa, detergentul aleg unul la paghet mare, deoarece costă mai puțin, la fel și soluțiile pentru curățat vasele. Fac economie și la energie, cumpărând becuri cu consum redus.
Când prepar conservele, folosesc cuptorul cu lemne, iar pentru coptul ardeiului și vinetelor fac afară un grătar. Tot acolo coacem și cartofii și facem carnea, fiindcă pe grătar este mai bună și mai sănătoasă. Din prunele adunate din gospodărie am făcut țuică, pe care o folosim la toate sărbătorile de peste an sau o facem cadou celor dragi care au nevoie să se încălzească după câte o zi grea de muncă și stat în frig.
În încheiere, urez tuturor cititorilor și colaboratorilor multă sănătate, bucurii și o toamnă cu multe realizări, atât pe plan profesional cât și personal, iar colectivului redacțional multă putere de muncă.
Foto: Elisabeta Gligor

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply