Cherimoya m-a uimit prin frumusețe

0

Elena Băjenaru, București
Stimată redacție, În toate articolele scrise de mine în decursul anilor am încercat și eu să fac cunoscute unele dintre ideile mele.
Fiind o mare iubitoare de plante în general, iar de cele mai deosebite în special, vreau să spun cum am ajuns să am frumoasa plantă de cherimoya, pe care o îngrijesc cu mare drag.

cherimoya fruct
Foto: www.pixabay.com
Am văzut acest fruct decorativ la TV, la un documentar și m-a uimit atât frumusețea fructului, dar și a întregii plante. Am găsit fructul în oraș, are un gust delicios, între mango, căpșune și ananas. Pulpa este moale și catifelată, se desface în două cu mâna, se consumă crudă, iar semințele mari le-am pus imediat la încolțit. Au încolțit după 20 de zile și s-au ivit niște plăntuțe destul de viguroase, care au crescut foarte repede – 70 cm în 8 luni, timp în care a trebuit să schimb ghiveciul de câteva ori. Am observat că orice fel de semințe mari încolțesc mult mai repede atunci când sunt proaspete și nu uscate. Prin uscare își pierd puterea de germinare, ies foarte greu ori deloc, chiar dacă le punem în apă să se înmoaie.
Fructul de cherimoya nu conține grăsimi, dar are sodiu, potasiu, fibre și multă vitamina C. 100 g de fruct conțin mai mult calciu decât un pahar cu lapte. Este puternic antioxidant și acționează favorabil în problemele intestinale. Florile sub formă pe clopot de culoarea cerului sunt foarte parfumate. Frumoase sunt și frunzele catifelate pe dos, dar semințele sunt toxice. Din frunze, semințe și scoarță se fac pesticide. Toate plantele din jurul celor de cherimoya au avut musculița albă, dar cherimoya nu a fost niciodată atacată de vreo insectă, nu are dușmani. Originar din Chile, Ecuador, arborele de cherimoya se cultivă într-un singur loc în Europa, în sudul Spaniei unde ajunge până la 7 m înălțime și i se zice arborele de înghețată.
Am reușit să obțin multe feluri de passiflora care fac fructe comestibile delicioase, papaya, putaya, cafea (ofer), iar de curând am plantat semințe de mango. Am niște fructe cu formă de kaki, dar mai mici ca dimensiune, foarte dulci, gelatinoase, foarte parfumate la gust. Erau și în noiembrie în copac, chiar dacă nu mai avea nicio frunză. Le culeg doar când cad singure, le cunoaște cineva? Este un copac înalt, cu frunze căzătoare asemănătoare cu cele de magnolie. Toate cele bune!
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply