Cheltui mai puțin dacă știi să prelungești viața obiectelor

1
Foto: arhiva Practic-Idei
Nadia Gabriela Luca, Iaşi
Stimată redacție,
Vă scriu câteva sfaturi pentru a face economii în aceste timpuri, când munca nu mai este apreciată cu adevărat, iar banul cinstit nu mai are aceeaşi valoare.
În primul rând, atunci când luăm salariul nu plecăm direct în magazine să facem cumpărături, ci lăsăm plicul să se odihnească o zi în poşetă. Pentru a nu cheltui banii aiurea, fă-ți o listă cu ce ai nevoie, lasă copiii acasă şi nu pleca flămând la cumpărături.
Cumpără în prima fază numai produsele de pe lista cu urgențe. Achită-ți facturile, pentru a nu uita de ele şi a plăti majorări care să-ți împovăreze bugetul.
După ce-ți plăteşti datoriile, calculează ce bani mai ai şi împarte-i pe domenii cu chibzuință: pentru hrană, pentru curățenie (o casă şi o familie curată şi îngrijită te scutesc de îmbolnăviri, respectiv de costul medicamentelor), reparații şi recondiționări, pentru informare şi divertisment.
Pentru a face economii, încearcă să ții un carnet de chibzuieli, în care să ai controlul asupra veniturilor care intră într-o lună în casă şi asupra cheltuielilor făcute de toți membrii familiei.
În continuare vă transmit câteva sfaturi din experiență pentru a face economii la curățenie, la gătit, pentru a prelungi durata de viață a diverselor lucruri.
Sfaturi pentru curățenie:
Puneți puțină sare de bucătărie peste petele de pe aragaz, lăsați să acționeze o jumătate de oră, apoi îndepărtați sarea cu apă călduță, iar aragazul va străluci.
Folosiți apă amestecată cu praf de copt pentru a curăța chiuvetele, fie ele smălțuite, fie din inox.
Pentru a face vasele de inox impecabile, ştergeți-le cu un amestec de zeamă de lămâie şi fulgi de săpun de toaletă.
Pantofii albi şi gențile de culoare dechisă se curăță cu spumă de albuş sau cu lapte crud.
Pentru a curăța mucegaiul de pe pereți, se freacă pereții cu un burete înmuiat în clor. După ce se usucă, se aplică „apă de sticlă” (silicat de sodiu) şi nu va mai face vreodată mucegai.
Înlăturați petele de rugină lăsate de calorifere pe perdele punând felii de lămâie proaspăt tăiate peste pete şi frecând până dispar.
Hota din bucătărie se curăță cu apă în care s-a dizolvat săpun, apoi cu spray de curățat geamurile, pe bază de alcool.
Pentru a îndepărta depunerile de calcar din baie, puneți un pliculeț de sare de lămâie peste suprafețele afectate şi lăsați să acționeze 5 minute, apoi ştergeți.
Pentru îndepărtarea petelor de pix de pe haine frecați zona respectivă cu dizolvant de unghii, apoi cu alcool amestecat cu apă. Dacă pata este una proaspătă, puteți freca după ce puneți puțin lapte.
Covoarele se pot curăța cu ceai verde concentrat care şi împrospătează culorile.
Sfaturi pentru gătit:
Nu aruncați fructele deteriorate sau pe cele care au doar coaja crăpată. Înlăturați zonele vătămate, tăiați-le în bucăți mici şi păstrați-le în congelator, în punguțe. Fructele îşi vor păstra vitaminele şi sărurile minerale timp de 3 luni şi le veți putea folosi ulterior la gătit.
Pentru a păstra savoarea şi a preveni deshidratarea rădăcinoaselor, folosiți rumeguş umed şi folie de aluminiu sau hârtie maro. Culegeți legumele, lăsați-le la uscat până cade pământul fără să le spălați, tăiați frunzele şi puneți-le una câte una în folie acoperită cu un strat gros de aproximativ 1 cm de rumeguş. Se păstrează foarte bine la 0-25 grade Celsius timp de 3-4 luni.
Au rămas gălbenuşuri după ce ai făcut bezea? Le poți păstra proaspete într-o ceşcuță, acoperite cu ulei sau apă rece pentru câteva zile.
Înainte de a stoarce lămâia, țineți-o timp de 5 minute în apă fierbinte. Veți obține o cantitate mai mare de suc.
Dacă ați sărat mâncarea prea tare, nu o aruncați; puneți puțin bicarbonat de sodiu.
Pasta de tomate păstrată în borcan nu se strică dacă adăugați 2 linguri de ulei peste ea.
Nu aruncați resturile de brânză şi caşcaval. Topite în unt şi amestecate cu lapte formează un sos ideal pentru macaroane.
Uleiul rămas după prăjire mai poate fi folosit încă o dată dacă îl strecurați şi apoi îi adăugați câteva picături de suc de lămâie.
Pentru ca brânza începută să nu se usuce, se pune pe farfurie, lângă ea, o bucățică de zahăr şi se acoperă cu altă farfurie.
Ouăle se păstrează proaspete dacă le ungeți cu albuş şi le înveliți în hârtie.
Sfaturi pentru reparații şi recondiționări:
Un pachețel de praf de copt adăugat în maşina de spălat peste perdelele îngălbenite sau fețele de masă pătate, le redă albul natural.
Pentru a reda forma inițială unei poşete de piele, aceasta se întoarce pe dos şi se umezeşte cu apă (5 părți) şi oțet (o parte), după care se întoarce la loc şi se umple cu hârtii mototolite. Când se usucă are forma de la început. Nu se usucă pe calorifer.
Astuparea zgârieturilor din mobila de lemn se poate face cu un creion cerat încălzit cu uscătorul de păr. Se colorează şi apoi se lustruieşte cu o cârpă curată pentru a reda luciul.
Pentru a reda strălucirea articolelor din piele (poşete, încălțăminte, haine), dar şi pentru a înlătura anumite pete de pe ele, curățați-le cu coajă de portocală, iar apoi ştergeți-le cu o cârpă moale.
Puteți repara umbrela, cortul sau rucsacul cu ață dentară, care este foarte rezistentă şi elastică.
Pentru a prelungi viața maşinii de spălat, folosiți o dată pe an 1 l de oțet turnat în cuvă, apoi puneți-o la spălat la 90 grade Celsius fără rufe înăuntru. Aşa puteți îndepărta tot calcarul depus în timp, fără a mai cheltui bani pe produsele de curățare specifice.Vă doresc să fiți în continuare practici, harnici şi chibzuiți!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Decoratiuni din doze de bere | Revista Practic idei

Leave A Reply