Cetățile Ponorului

0

Violeta Licu, loc. Boldești-Scăieni, jud. Prahova
Dragă redacție,
M-am hotărât să vă împărtășesc din exeriențele plăcute pe care le trăiesc eu și familia mea, în numeroasele plimbări prin natura patriei noastre.
Eu, soțul și cei doi băieți ai noștri, gemeni, încercăm să ne bucurăm cât mai mult de aerul curat al munților și de frumusețile pe care ni le oferă aceștia. În cele ce urmează vă povestesc o parte din concediul petrecut în Padiș, în munții Apuseni.
Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai interesante destinații turistice din România. Relieful carstic (aproximativ 400 peșteri), precum și flora și fauna specifică, reprezintă motivele pentru care zona a fost declarată rezervație naturală. „Cetățile Ponorului” este una dintre cele mai grandioase forme carstice din țară. După o coborâre susținută, în unele zone cu ajutorul lanțurilor, iată-ne ajunși în fața „cetății”. După portalul de 70 m înălțime și 30 m lățime, începe galeria principală activă de vreo 2 km. Nu este accesibilă în totalitate turiștilor neechipați, din cauza prezenței apei și a întunericului. La suprafață ne așteaptă în toată splendoarea lor balcoanele „Cetății Ponorului”.
Un alt traseu superb este „Circuitul Rădesei”. După un drum plăcut și liniștit prin pășuni, coborâm pe potecă, trecem prin grohotiș și ajungem la apă și la peștera Cetatea Rădesei. Aici ne întâmpină un alt portal înalt de vreo 15 m. Intrăm în Sala Mare, inundată de lumină naturală, apoi trebuie să înaintăm cu grijă printr-o zonă îngustă și întunecată, unde abia zărim o rază firavă de lumină, provenită printr-o „fereastră”. Parcurgem vreo 200 m în subteran printr-un canion, apoi ieșim într-o poiană caldă și primitoare: poiana Rădesei. Am spus „primitoare” fiindcă ne-a oferit din belșug afine, zmeură și frăguțe și mult, mult soare.
De aici ne-am întors la Vărășoaia după multe serpentine în urcuș, apoi „acasă” la gazdele noastre din Padiș, nea Vasile și tanti Maria, niște oameni calzi și minunați, așa cum sunt toți oamenii din partea locului. Platoul Padiș este dominat de Vârful Biserica moților (1456 m) pe care este amplasată o troiță cu un punct de belvedere. Podișul este și va rămâne o zonă agreată de iubitorii drumețiilor mai ales acum, când drumul este asfaltat și o mulțime de turiști se perindă. Îmi doresc din toată inima ca toți cei care ajung în zone atât de pitorești să nu lase în urma lor altceva decât „urma pașilor” și să nu ia decât „fotografii”. Vacanțe frumoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply