Cerasella Craciun: Tendinte in gradinarit 2011

0

Afla de la Cerasella Craciun, conferentiar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, care este situatia spatiilor verzi din orase, dar si modul in care criza influenteaza domeniul gradinaritului.

„In Romania, spatiile verzi publice sunt putine si au o calitate scazuta din punct de vedere urbanistic si peisagistic. Din pacate, multe dintre spatiile publice existente astazi dispar treptat sub presiunea constructiilor si a mineralizarii excesive.

Comunitatea poate si trebuie sa fie implicata in problematica spatiilor publice, precum si in intretinerea acestora, printr-un sistem de informare, constientizare, precum si prin implicarea directa, sustinuta prin operatiuni urbane, finantari si chiar legislatie in domeniu.

Solutii pentru marirea spatiului verde

Pentru cresterea suprafetei spatiului verde din mediul urban, pentru a se ajunge la 24-26 mp/cap de locuitor – atat cat prevede norma eurpeana – este necesara recuperarea tuturor terenurilor disponibile in intravilan, stagnarea ocuparii acestora de constructii (de cele mai multe ori inalte), reamenajarea spatiilor urbane cu grad de mineralizare sporit, precum si integrarea in intravilan a noi suprafete de teren si realizarea de noi poli verzi, cu functiuni de loisir, sport-agrement, distractie, parcuri urbane specializate, etc.

De asemenea, in cazul Municipiului Bucuresti, precum si a altor orase mari, cu procent scazut de spatii verzi si expuse schimbarilor climatice, precum si vanturilor dominante, este necesara realizarea unor centuri verzi cu rol de protectie si a unui sistem coerent care sa conecteze toate aceste spatii verzi prin pietonale amenajate, aliniamente si coridoare verzi, zone de protectie, care sa mareasca aportul ecologic si confortul urban.”

Ce ne aduce criza

„Criza va conduce catre solutii peisagistice mai creative si mai ieftine, mai apropiate de natural si fara artificializari extreme. Pasiunea catre gradinarit va exista intotdeauna… sa nu uitam ca prima gradina, in sens arhetipal, a fost Gradina Raiului… probabil ca afacerile celor implicati in acest domeniu vor avea scaderi, dar sa nu uitam ca, in prezent, adaosurile sunt foarte mari. Poate criza ne va conduce catre un mai mare discernamant, catre productia proprie de material saditor, precum si catre preturi mai apropiate de cele reale.”

Citeste ce este la moda in gradinarit in numarul de ianuarie-februarie 2011 al revistei Casa si gradina.

Conf. dr. arh. Cerasella Craciun
Coordonator Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului
Director Master Peisaj si Teritoriu, Facultatea de Urbanism,
Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” Bucuresti;
www.cerasellacraciun.ro


Articol EXCLUSIV ONLINE
Productie: Sabina Usurelu
Foto: Cerasella Craciun, Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply