Centrala pe lemne – o soluție eficientă de încălzire a locuinței

2

Ana-Maria Hrițuleac, sat Sici, com. Pericei, jud. Sălaj
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru scrisorile publicate și pentru premiile primite, de această dată mă înscriu la concursul „Renovări” și vă scriu despre centrala mea.
În urmă cu 7 ani, într-una dintre scrisorile mele, vă povesteam despre renovările din acel moment făcute casei în care locuim. Atunci menționam că am făcut o sobă din teracotă în care s-a montat o centrală artizanală, care încălzea câteva încăperi, precum și apa caldă. Între timp am extins casa adăugând alte încăperi și a-cea sobă a trebuit demolată pentru că nu mai putea face față la noul spațiu de încălzit. După demolarea sobei de teracotă, fiind încă vară, am început să căutăm informații despre soluții rentabile pentru încălzirea locuinței. Având în vedere perioada lungă în care este nevoie de căldură în locuință și spațiul pentru încălzit destul de mare, adică 90 mp, am ales să cumpărăm o centrală pe lemne, produsă de o fabrică. Așa cum se știe, sunt centrale pe combustibil solid pentru încălzirea caselor, care se montează în exterior, într-o încăpere special construită pentru montarea centralei, dar cum nu construisem o încăpere pentru centrală, am ales să cumpărăm o centrală pentru interior.

soba
Foto: Ana Maria Hrituleac
Centrala pe lemne pentru interior este de fapt o sobă din teracotă cumpărată gata asamblată, dar formată din trei segmente care se așază unul peste celălalt; în interior se află o serpentină din țeavă de cupru, are montată o pompă de recirculare și termostat, care asigură pornirea pompei la o temperatură setată. Spre deosebire de sobele din teracotă construite de către un meseriaș, care sunt zidite cu cărămizi, aceasta este goală pe interior, plăcile de teracotă sunt fixate cu ajutorul fierului cornier, astfel că soba se înfierbântă foarte repede. Primul segment din partea de jos e mai masiv, cuprinzând 2 rânduri de teracotă și postamentul pe care sunt fixate picioarele, postamentul este acoperit cu gresie, la fel și capacul de la ultimul segment.
Centrala are ușa cu sticlă termorezistentă. Centrala a fost cumpărată în urmă cu 5 ani la prețul de 4.600 lei; ea cuprinde doar soba de teracotă în care este montată serpentina din țeavă de cupru, pompa de recirculare și termostatul, așa cum am menționat, fiind construită din fabrică. La centrală a urmat legarea la o rețea de calorifere, am cumpărat 5 calorifere din aluminiu pe care le-am legat la centrală cu țevi din polipropilenă cu diametrul de 25 mm. De instalarea caloriferelor s-au ocupat soțul și tatăl meu. Casa este izolată interior și exterior, mai exact în interior s-a folosit pentru pereți polistiren expandat de 5 cm, iar în exterior de 10 cm, iar sub parchet, peste șapa din ciment s-a folosit polistiren extrudat de 5 cm, am schimbat geamurile vechi cu unele tip termopan, iar la construcția nouă am montat de la început geamuri termopan. Toate acestea au contribuit la menținerea căldurii în casă, astfel încât în timpul iernii se face foc dimineața până pe la orele 12-13, apoi îl lăsăm să se stingă și se reaprinde pe la orele 18-19 până pe la ora 23. Deci investind într-o bună izolare termică a casei, precum și cu ajutorul centralei pe lemne, costurile cu încălzirea sunt rezonabile, ajungând pentru o iarnă întreagă la aproximativ 1.300 lei reprezentând prețul lemnelor pentru foc cu care se în-călzește o casă cu suprafața locuibilă de 90 mp.
calorifer
Foto: Ana Maria Hrituleac
La prețul de 4.600 lei al centralei se adaugă cumpărarea a 5 calorifere, robinete, țeavă de polipropilenă, coturi și teuri de polipropilenă al căror preț nu l-am reținut, iar pentru realizarea instalației nu am plătit, fiind realizată cu ajutorul tatălui meu. Pentru că în rândurile de mai sus aminteam despre men-ținerea căldurii în casă prin realizarea unei bune izolații termice și montarea geamurilor termopan, atrag atenția și asupra faptului că în orice tip de locuință, dar cu atât mai mult în cele izolate cum menționam în rândurile anterioare, atât în anotimpul cald cât și în perioadele reci, trebuie aerisit des și eficient în toate încăperile. Eu deschid dimineața geamurile, cel puțin în partea superioară minim 15 minute, în camera unde se face foc, deși nu am avut probleme să emită gaze nearse sau fum după aprinderea focului, se deschide câteva minute geamul larg. Ar fi bine pentru sănătatea locatarilor cât și pentru menținerea uscată și curată a casei să se aerisească de câteva ori pe zi.
Când am renovat casa am demolat hornul vechi și am construit altul pentru a evita neplăceri posibile, nu am cumpărat cărămizi cu orificiu, ci am construit un horn zidit cu spațiul din interior mare, iar deasupra am făcut protecție pentru precipitații, apoi hornul din pod și până sus a fost tencuit. În sobă, periodic folosim pastile „coșar” pentru curățarea șemineelor și a centralelor astfel: după ce focul a ars 1-2 ore și s-a format jar, se scoate cenușarul pentru o aerisire puternică și se aruncă cu grijă 3-4 pastile pe jar, apoi se închide ușa sobei. Cum soba noastră are ușa cu sticlă termorezistentă, am observat cum cade funinginea, care este arsă și astfel se curăță soba periodic, adică la 2-3 săptămâni când se face foc zilnic. Dacă nu găsiți pastile „coșar”, cu același efect pot fi folosite pastile de naftalină tot în modul descris anterior. Voi alătura scrisorii mele 2 fotografii cu centrala pe lemne și unul dintre calorifere. Vă doresc numai bine tuturor!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Incalzire prin pardoseala | Revista Practic idei

Leave A Reply