Cele mai profitabile culturi în care poți să investești

0

România are câmpii întinse și soluri bogate în nutrienți, perfecte pentru numeroase culturi. Marii producători merg la sigur cu plantațiile de cereale, rapiță, floarea soarelui sau cartofi, cultivate pe suprafețe extinse. Între timp, au început să apară și micii agricultori, care fac profituri frumoase din culturi pe suprafețe mici. În funcție de ce plantezi, un hectar îți poate aduce zeci de mii de euro anual, iar investițiile mici se pot amortiza în scurt timp.

Iată care sunt cele mai profitabile culturi în care poți investi și de ce ai nevoie pentru a le îngriji cât mai bine, astfel încât să îți maximizezi profiturile de pe urma lor:

Porumb

România ocupă primul loc din Uniunea Europeană la culturile de porumb și de floarea soarelui. Țara noastră deține 25% din suprafața agricolă la nivel european destinată acestor culturi, ceea ce indică un potențial uriaș în această direcție. Porumbul crește relativ ușor, iar un singur hectar îți poate aduce o producție de 15 tone. Recordul, de exemplu, este de peste 19 tone/ha La un preț de 150 de euro pe tonă, se poate obține lejer un profit de peste 2.000 de euro dintr-o singură recoltă.

Îngrijirea porumbului este necesită atenție din două puncte de vedere. În primul rând, planta este sensibilă la secetă și mulți agricultori și-au văzut culturile pârjolite de arșiță, sau secetă în timpul verilor fără ploi. De aceea, dacă vrei să cultivi o suprafață extinsă, vei avea nevoie de un sistem de irigare performant. Acesta nu este însă accesibil pentru mulți fermieri: pe suprafete mari, poate costa zeci sau chiar sute de mii de euro.

Pe de altă parte, porumbul poate fi afectat de buruieni, boli și dăunători în toate fazele vegetației. Pentru combaterea buruienilor, poți folosi un erbicid precum acesta, pentru a păstra calitatea producției și a obține cantități satisfăcătoare la recoltă.

Varza kale

Varza kale, denumită și „regina verdețurilor”, este una dintre cele mai sănătoase legume și este la mare căutare printre cei care țin diete sau vor să se alimenteze cât mai corect, datorită proprietăților sale aproape miraculoase. Prețul unui kilogram de varză kale este cuprins între 15 și 50 de lei, iar un hectar îți poate oferi o producție medie de 6-10 tone, așa că profiturile obținute de un fermier pentru un singur hectar pot ajunge și la 20.000 de euro. Varza kale se plantează în primăvară, la temperaturi de până la 23-24 de grade Celsius, și are nevoie de 3 luni pentru a se dezvolta, însă necesită o îngrijire atentă. De aceea, orice agricultor folosește erbicide, pentru a combate buruienile ce concurează cu plantele de cultură pentru nutrienți. Iar pentru a obține prețul maxim pe kilogram, trebuie ca planta să arate cât mai bine și să fie cât mai sănătoasă.

Solul propice pentru kale este un cernoziom bogat în nutrienți, drenat, cu un pH mai mare decât cel neutru de 5,5, dar care să nu depășească 6,8. De asemenea, se recomandă să folosești un îngrășământ pe zona în care urmează să plantezi și să ferești, pe cât posibil, plantele de razele directe ale soarelui, pentru a nu se usca. Investiția pentru o cultură de kale nu depășește 10.000 de euro, sumă care poate fi amortizată în primii ani.

Cătina

Cătina este probabil cea mai profitabilă cultură de arbuști din România. Această plantă cu întrebuințări multiple este căutată mai ales în țările din Vest, în special în Germania, unde clienții vor cantități mari și plante sănătoase, bine îngrijite. Producătorii români de cătină abia mai fac față comenzilor, așa că profitabilitatea plantei nu intra la îndoială. Plantarea cătinei necesită o investiție de aproximativ 3.000 de euro pentru un hectar, însă ai nevoie de cunoștințe bune de agricultură pentru a pregăti solul, care trebuie afânat profund și îngrășat. De asemenea, va trebui să pui la cale și un plan pentru combaterea buruienilor, lucrarea de căpătâi în primii ani, pentru a cultiva cătină de calitate. Este important de menționat că până la intrarea pe rod, cheltuieile pot ajunge însă și la 6.000 de euro/ha.

Arbuștii de cătină ajung la maturitate abia după șapte ani, când se atinge maximul de producție. Însă, dacă întreții bine planta, poți obține o recoltă de peste 10 tone/hectar încă din primul an de intrare pe rod. Cătina intră pe rod în anul 3. Recolta poate atinge chiar 20 tone/ha în următorii ani. Cătina este folosită la fabricarea tincturilor, a produselor cosmetice, a îndulcitorilor, a sucurilor sau ceaiurilor, dar și în amestecurile cu miere. Un hectar de cultură aduce cel putin 10.000 de euro în profituri, dar veniturile încasate pot atinge și 20.000 de euro, în cazul producătorilor experimentați, care au culturi ajunse la maturitate și au găsit o piață avantajoasă de desfacere.

Goji

Goji, considerate „fructele tinereții veșnice”, sunt plante rezistente, ușor de întreținut, versatile, care se adaptează la perioadele caniculare, dar și la cele geroase, ceea ce le face potrivite chiar și pentru fermierii începători. Înființarea unei culturi de arbuști de goji necesită o investiție de maximum 10.000 de euro pentru un hectar, dar costurile pot scădea semnificativ, până la 5.000 de euro, atunci când plantarea se face primăvara.

Pentru un hectar ai nevoie de aproximativ 3.500 de plante, cu un cost mediu de aproximativ 3 lei/bucata. La aceste costuri se mai adaugă și cele cu pregătirea terenului, care trebuie arat și discuit în prealabil, precum și cele cu irigarea, care trebuie să fie consistentă. Un kilogram de goji se vinde cu 25-30 de lei, așa că se pot obține profituri frumoase din cultivarea acestei plante. Trebuie să mai știți că producția maximă se obține abia în al cincilea an de cultivare, când profiturile pot depăși chiar și 20.000 de euro/hectar, dacă te îngrijești cu atenție de plante.

goji

Roșiile

Roșiile românești au ajuns la mare căutare. Ele au vânzări bune în marile lanțuri de magazine, dar sunt solicitate și prin serviciile de livrare la domiciliu. Producătorii care cresc roșii au sere bine echipate, care îi ajută să-și optimizeze producția, prin controlarea mediului în care acestea sunt cultivate. Cel mai bine vândute sunt soiurile de roșii cherry sau roșiile galbene, dar și soiurile tradiționale sunt apreciate pentru gustul lor autentic.

Investiția inițială a unui cultivator de roșii variază în funcție de soiul ales, dar și de suprafața pe care vrea să planteze. Una dintre cele mai bune vești primite de agricultori la începutul acestui an este că statul va acorda un ajutor de minimis de 3.000 de euro la hectar pentru cultivarea roșiilor in sere si solarii, o măsură mult așteptată de producători.

Culturile de roșii sunt adesea afectate de viroze sau bacterii care reduc fructificarea și se pot răspândi foarte repede de la o plantă la alta, afectând întreaga cultură într-un timp scurt. Pentru prevenire, se recomandă eliminarea plantelor afectate, cultivarea soiurilor rezistente și folosirea unei scheme de tratamente pe bază de erbicide pentru tomate, fungicide și insecticide pentru a combate toate amenințările.

Lavanda

Lavanda este una dintre cele mai profitabile culturi și este o plantă ideală pentru clima din România, motiv pentru care se obțin bani frumoși chiar și din producția de pe o suprafață de mici dimensiuni. Planta nu este pretențioasă, suportă temperaturile caniculare, dar și pe cele scăzute, și are o imunitate ridicată în fața multor boli, motiv pentru care este recomandată fermierilor începători, fără multă experiență în cultivarea plantelor. Principala preocupare este însă combaterea buruienilor. Lăsate să se dezvolte, acestea pot sufoca butașii de lavandă.

Lavanda se plantează cel mai bine toamna, iar prima recoltă se face în vara anului viitor (lunile iunie-iulie). Dacă sunt condiții optime, poate exista o a doua recoltă și în toamnă, iar producția poate fi valorizată atât pentru plantele proaspete, cât și pentru cele uscate.

Înființarea unui hectar de lavandă costă între 8.000 și 9.000 de euro, sumă la care se pot adăuga costuri pentru lucrari agricole și tratamente, iar venitul anual pe hectar ajunge la aproximativ 5.000 – 6.000 de euro.  Dacă reușești să închei un contract cu un procesator de lavandă, rezultatele bune ar putea veni după doi sau trei ani.

Un kilogram de lavandă se vinde cu 10 lei, iar planta este utilizată în scop terapeutic, pentru fabricarea produselor cosmetice, a uleiurilor aromatice, este folosită și în gastronomie, la prepararea deserturilor, dar și cu rol estetic, în realizarea buchetelor de flori. În ultimii ani, cultura de lavandă s-a dezvoltat mult, planta fiind la mare căutare, motiv pentru care producătorii reușesc să obțină un preț foarte bun.

Dacă ai un hectar de pământ și nu știi cum să îl utilizezi, aceste culturi îți pot aduce niște bani în plus și, în funcție de timpul și de îngrijirea pe care le acorzi plantelor, ele pot deveni sursa ta principală de venit. Însă documentează-te temeinic înainte de toate, pentru a găsi o piață de desfacere, mai exact dacă vei avea posibilitatea de a încheia contracte avantajoase cu clienți, distribuitori și fabrici. Ia în calcul și investițiile mari atât de timp, cât și financiare pe care le vei face în primii ani de activitate și pornește la drum informat.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: prochasson frederic

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply