Cele mai bune materiale pentru amenajarea bucătăriei

0

Când vine vorba de amenajarea bucătăriei, deseori apar discuții în familie. Bucătăria trebuie să fie în primul rând amenajată practic, pentru ca podeaua și pereții să fie ușor de curățat și să reziste cât mai mult timp, ca să nu fim nevoiți să renovăm prea des. Totuși, nu putem uita de aspectul estetic. Prin urmare, ce materiale ar trebui să alegem pentru bucătărie?
Combinarea esteticului cu latura practică este uneori o mare provocare, mai ales când ne gândim la amenajarea bucătariei. În această încăpere trebuie să domine curățenia, igiena, prin urmare materialele pe care le folosim, de la podea la pereți și mobilă, trebuie să fie foarte ușor de curățat și întreținut. Desigur, materialele trebuie să reziste în timp, ca să nu fie nevoie să renovăm în fiecare an, doar pentru că s-a umflat podeaua și s-au crăpat pereții de la prea mult abur.
Din fericire, acum există multe soluții de amenajare, pentru toate gusturile și buzunarele, care pot mulțumi pe toată lumea. Publicația de specialitate Fresh Home prezintă o listă cu materialele recomandate pentru amenajarea podelei din bucătărie. Sfaturile experților iau în calcul calitatea și rezistența materialelor, dar și posibilitatea de a obține cu ajutorul lor o încăpere foarte frumos și modern amenajată. Pentru că, într-adevăr, putem transforma pereții și podeaua bucătăriei în adevărate obiecte decorative.
Astfel, specialiștii în design interior ne recomandă să alegem pentru podeaua bucătăriei între piatră, gresie sau parchet laminat, acesta din urmă fiind tot mai des folosit în ultimii ani.
Să le luăm pe rând:
Gresia – ieftină și ușor de întreținut
Gresia este cel mai folosit material pentru podeaua din baie și bucătărie. Este foarte ieftină, rezistentă și ușor de întreținut. În plus, mărește optic spațiul și este disponibilă în foarte multe culori și modele. Putem alege ceva simplu, cu aspect natural, sau diferite modele mai complicate. Acest magazin, de exemplu, oferă multe sortimente de gresie, ușor de combinat cu o faianță care să se asorteze. La fel ca gresia, faianța se curăță foarte ușor, rezistă în timp și e soluția ideală pentru acoperirea pereților, mai ales lângă aragaz și chiuvetă, unde se face mai multă mizerie.
Pe lângă gresie și faianță, putem alege și câteva elemente de decor, care se montează pe perete, pentru un efect estetic inedit. Câteva floricele, niște fluturași sau linii stilizate vor aduce un plus de culoare și vor transforma bucătăria într-o încăpere unde chiar vom sta cu plăcere.
Gresia poate fi găsită în multe variante și mărimi. Putem alege placi mici, sau foarte mari, rectangulare, care formează diferite modele de podea, dacă sunt montate așa cum trebuie. În plus, există tipuri de gresie care imită perfect aspectul unui parchet, al pietrei, marmurei sau travertinului.
Prin urmare, este foarte simplu să integrăm podeaua din gresie în decorul pe care ni-l dorim în bucătărie. Singurul dezavantaj al acestui material îl reprezintă rosturile dintre plăci, care sunt greu de curățat și se murdăresc destul de repede.

Putem alege însă un chit colorat pentru rosturi și atunci problema va fi mai puțin evidentă. Gresia este mai ieftină și mai ușor de montat ca piatra, dar la fel de rezistentă și practică. Iar spre deosebire de aceasta, la gresie avem de ales dintre mult mai multe culori și modele, ca să obținem aspectul pe care ni-l dorim.
Parchetul laminat dă un aspect elegant încăperii
Acest material este folosit de obicei în dormitoare sau sufragerie și mai puțin în baie sau bucătărie, unde este multă umezeală. Acum există însă tipuri de parchet laminat speciale, cu un strat protector deasupra, care le fac mai rezistente și nu lasă să se umfle de la apă sau abur. Materialul este ieftin și se găsește în foarte multe variante de culori și texturi, astfel încât posibilitățile decorative sunt nenumărate.
Putem alege un model rustic, pentru o încăpere amenajată tradițional, ca la bunica la țară, sau unul foarte modern, stilizat, chiar futurist. Trebuie doar să avem destulă răbdare să căutăm prin magazine. Experții ne recomandă să alegem cel mai bun tip de parchet laminat, cu o garanție foarte mare și să cumpărăm și o izolație bună, care să fie montată sub el.
Parchetul laminat are însă și unele dezavantaje. Nu se poate repara dacă se strică anumite porțiuni, poate fi gălăgios și alunecos. În plus, deși arată la fel ca lemnul, nu este o adevărată podea din lemn, fiind compus doar din conglomerate presate.
Piatra este foarte rezistentă
Piatra este mai rar folosită pentru podeaua de la bucătărie, dar este o soluție bună mai ales la casele mari, care se deschid spre o terasă sau verandă. Piatra include mai multe tipuri de material: marmură, travertin sau ardezie (piatră naturală).
Acest material ne ajută să obținem un efect estetic deosebit. Avem la dispoziție multe sortimente de texturi, modele și culori. Piatra este foarte indicată în cazul caselor mai călduroase, însă total nerecomandată dacă este frig. Asta deoarece piatra este un material care răcește încăperea. În regiunile foarte reci, piatra poate fi folosită în bucătărie numai dacă se montează un sistem de încălzire prin pardoseală.

Piatra este foarte rezistentă și ușor de întreținut, dar mare atenție la un alt aspect! Plăcile de piatră au nuanțe foarte diferite între ele, chiar dacă sunt din același lot, de aceea trebuie analizate bine înainte de a fi montate. Altfel va fi foarte greu de obținut un aspect unitar al podelei, cu o textură și o culoare cât de cât uniforme.
 
În concluzie, indiferent ce material vom alege pentru amenajarea bucătăriei, trebuie să ținem cont și de aspectele practice, nu doar de cele estetice. Asta ca să nu avem probleme după doar câteva luni și să fim obligați să văruim din nou pereții sau să schimbăm podeaua, care deja s-a spart.
 
Sursa foto: Pixabay

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply