Cele 5 elemente de bază de la care să pornești în designul fiecărei camere

1

Fiecare cameră a casei tale are un „punct central”, un element de maxim interes care atrage privirea și atenția oricărui vizitator, fie că vede sau nu camera pentru prima oară. Sau, cel puțin, ar trebui să aibă…

O greșeală pe care mulți o fac atunci când decorează este faptul că nu știu să se folosească de acest element de bază al fiecărei încăperi. Acesta poate fi un element atât de simplu precum o fereastră cu o priveliște încântătoare sau poate fi pur și simplu un perete vopsit într-o culoare diferită. Cel mai des este însă vorba despre o piesă de mobilier, de care ar trebui să ții mereu cont atunci când te pregătești să reamenajezi sau să adaugi un nou element de decor. În continuare vei afla cinci idei de astfel de elemente, câte unul pentru fiecare cameră importantă din locuința ta.

Livingul

Punctul focal al livingului este locul în care membrii familiei sau musafirii se strâng pentru discuții, relaxare, citit, vizionat filme, jocuri, gustări etc. Privirea celor care intră în cameră cade, în mod inevitabil, pe complexul (de obicei) format din canapea, fotolii și masă de cafea.

Desigur, combinațiile pot fi nelimitate: poți folosi doua canapele dacă spațiul și bugetul îți permit sau poți renunța complet la fotolii pentru un spațiu mai deschis. Dacă mărimea camerei este una considerabilă, poți așeza toate aceste piese la o distanță mai mare de perete, pentru a crea o atmosferă mai intimă.

Deoarece vorbim de un loc destinat relaxării, culorile ar trebui să accentueze această stare. Evită nuanțele stridente și alege un joc de două culori care să-ți transmită familiaritate și confort. Combinații bune pot fi: gri și auriu, crem și vișiniu, albastru și maro, bej și verde, însă mai importantă este luminozitatea pe care aceste culori o au și cât de mult te relaxează. În general, acest spațiu este delimitat cu ajutorul unui covor, așa că nu uita să-l iei în calcul atunci când creezi combinația de culori dorită.

Baia

Când vine vorba de design, baia nu primește la fel de multă atenție precum un living sau un dormitor. Însă pe lângă utilitatea sa, baia ar trebui să reprezinte un spațiu intim de relaxare.

Elementul principal al încăperii nu poate fi altul decât cada. În cazul băilor mici de bloc, aceasta se transformă într-o cabină de duș, al cărei aspect mecanic te va obliga să decorezi restul încăperii într-un mod foarte modern. În cazul băilor mari, cada poate fi înlocuită de un jacuzzi, ceea ce te-ar putea determina să dai încăperii un aspect de cabană de munte. Lasă forma și aspectul căzii să determine tematica băii, dar ține foarte mult cont și de oglindă, deoarece aceasta poate schimba felul în care este văzută camera.

Așa că nu ar trebui să te ferești să faci un mic exces de creativitate în decorarea acestei camere. Te poți inspira chiar din surse avizate, precum acest articol complet despre amenajarea băii.

Dormitorul

Fără niciun dubiu, patul este elementul care definește camera în care ne petrecem o treime din viață. Evident, patul nu ar trebui să reprezinte nimic mai puțin decât idealul tău de confort. Culorile cel mai des recomandate sunt cele neutre sau pastelurile, însă, mai mult decât în cazul canapelei, este foarte important ce culoare te relaxează pe tine, dar și felul în care își organizezi ciclurile de somn.

Culorile întunecate nu sunt recomandate decât celor care nu sunt nevoiți să se trezească zilnic dimineața. În același timp, un cadru de pat negru, înconjurat de covoare mici de culori deschise poate delimita mult mai bine centrul de atenție și da întregii încăperi un aer distins.

Bucătăria

În cazul acestei camere, lucrurile nu sunt la fel de simple, deoarece înainte de a avea un element care să atragă atenția trebuie să ții cont de ceea este cunoscut drept triunghiul bucătăriei. Mai exact, este vorba despre trei puncte care reprezintă zonele principale de lucru ale camerei: zona fierbinte (aragazul sau plita), zona umedă (chiuveta) și zona rece (frigiderul).

Secretul decorării bucătăriei stă în felul în care aceste puncte comunică între ele. Comunicarea nu trebuie să fie doar una estetică, dar și una care să îți faciliteze accesul rapid la cele trei zone. De cele mai multe ori, elementul care va atrage privirea nu va fi unul dintre puncte (luate separat ele neputând avea o estetică deosebită), ci una din laturile acestui triunghi.

Alege cu grijă corpurile de bucătărie (dulapuri, blaturi) pentru a uni, dar și pentru a integra cu succes două din cele trei elemente. Cea mai ușoară soluție este unirea chiuvetei cu aragazul sau plita printr-o serie de corpuri de bază și dulapuri suspendate. Frigiderul poate rămâne izolat, atât timp cât se află într-un loc ușor accesibil.

Biroul

Din ce în ce mai mulți oameni preferă să aibă o cameră separată pentru lucru, separată de living sau de dormitor. Un birou poate fi util nu doar celor ce lucrează de acasă, ci și oamenilor care doresc un spațiu care să le stimuleze activitatea intelectuală.

Elementul central va fi masa propriu-zisă de birou, însă o bibliotecă poate echilibra într-un mod ideal camera, oferind confort psihologic. Culorile mai intense pot stimula mintea, însă pot distrage și atenția de la activitatea pe care dorești să te concentrezi. Culorile șterse însă parcă amintesc prea mult de un birou de serviciu. Ideal ar fi să alegi culori clasice pământii, unde niște reflexii albastre sau gri ar putea da un aer modern.

Mai importantă decât culoarea biroului este lumina sa. Poziționează-l astfel încât să primești lumina zilei într-un mod îmbietor, deoarece nimic nu îți strică mai mult cheful de muncă decât razele soarelui care bat în ochi sau în monitor. Apoi decide cum vei avea și iluminatul electric.

Orice cameră ai decora, trebuie să pornești de la ideea că ea are un suflet căruia nu trebuie decât să-i dai o formă. Aceste elemente vor oferi o identitate unică fiecărei încăperi, pentru ca apoi să te poți bucura de fiecare clipă petrecută în fiecare din ele.

 

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply