Cele 3 reguli de aur în decorarea locuinței. Sunt singurele pe care trebuie să le știi

0

Nu trebuie să citești manuale întregi de design interior pentru a avea parte de un decor elegant și echilibrat, ci doar să urmezi aceste reguli simple și concise.  

Cu toții ne dorim o locuință decorată cu bun gust, în care să ne simțim cu adevărat ca acasă și care, de ce nu, să îi impresioneze pe toți cei care ne trec pragul. O casă decorată cu bun gust nu este doar aceea cu decorațiuni scumpe, sau cu obiecte unicat, ci una în care mobilierul este ales cu grijă la detalii și în care există un echilibru din toate punctele de vedere. Iată care sunt regulile de bază în decorarea unei locuințe:

  • Pornește de la un singur obiect ce va deveni centrul de interes al camerei

Pentru a atinge echilibrul de care este nevoie în orice casă, primul pas este să alegi obiectul care va deveni centrul de interes al camerei. De obicei este vorba despre un obiect deosebit, ce „fură” ochii. Poate fi o comodă cu un model inedit, o măsuță de cafea într-o culoare puternică, sau un fotoliu cu un design ce iese din tipare.

De altfel, orice cameră are nevoie de un asemenea obiect de decor sau de mobilier, pentru a-i conferi personalitate și un aer original. Dacă te uiți la aceste imagini cu mobilă modernă și clasică vei observa o mulțime de astfel de obiecte în măsură să confere personalitate unei locuințe și să constituie o bază de pornire excelentă pentru un decor impresionant. După cum vezi, este vorba despre obiecte cu un design aparte, ce se diferențiază de cele pe care le întâlnești de obicei, printr-o formă deosebită și o cromatică îndrăzneață.

  • Măsoară totul și ai mare grijă la proporții

Regula aceasta se referă la potrivirea dintre obiectele de mobilier și decor cu dimensiunile camerei. Proporțiile sunt foarte importante în artă și în design, pentru că o neconcordonață între dimensiuni face camera să pară fie prea goală, fie încărcată. Măsoară camera, apoi obiectele, apoi fă câteva schițe simple ale camerei din mai multe perspective. Dacă așterni pe hârtie lucrurile acestea îți vei putea da seama mai bine care va fi rezultatul și dacă mobilierul are dimensiunea potrivită pentru încăperea respectivă.

Un alt aspect important ce ține de proporții este cel legat de o potrivire a mobilierului și a obiectelor de decor. Ele trebuie să aibă aproximativ aceleași proporții pentru a exista o coerență în decor. Practic, regula poate fi rezumată astfel – dacă ai ales o canapea mare pentru living, nu poți așeza lângă ea o masuță de cafea de dimensiuni reduse.

  • Principiile cromatice de urmat – un singur imprimeu și niciodată culori complementare

Imprimeurile aglomerează o cameră și sunt foarte greu de potrivit chiar și pentru profesioniști, care au ochiul format. Pentru a fi sigur că nu dai greș, folosește un singur imprimeu pentru o încăpere. De exemplu, dacă ai o draperie cu un imprimeu bogat – floral cu forme geometrice etc. – restul obiectelor din camera – covorul, canapeaua si fotoliile – ar trebui sa fie uni. In caz contrar, camera va părea foarte aglomerată.

Un alt principiu extrem de important și de care trebuie neapărat să ții cont când decorezi o cameră este să nu folosești culori complementare în aceeași cameră. Multe persoane sunt tentate să utilizeze nuanțe complementare, însă rezultatul este o încăpere încărcată și lipsită de originalitate. Perechile de culori complementare și pe care ar trebui să le eviți sunt verde-roșu, violet-galbe și oranj-albastru.

După cum vezi, regulile acestea nu sunt foarte greu de urmat, iar dacă ții cont de ele, e aproape imposibil să dai greș.  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply