Cealaltă Românie, incursiune în Maramureș

3

Robert Codescu, Ploiești, jud. Prahova
Dragi prieteni,
Avem o țară spectaculoasă care ne aşteaptă să-i descoperim (dar mai ales să-i apreciem) locurile spectaculoase. Sună a slogan de agenție de turism sau de Ministerul Turismului, dar permiteți-mi să vă demonstrez că am dreptate şi să vă invit la o incursiune în Maramureş. Aceasta deoarece am avut oportunitatea să vizitez această regiune fascinantă a țării noastre.
Toată lumea a auzit de această regiune, însă puțini am fost privilegiați fiindcă ste n privilegiu) să vizităm această foarte atractivă zonă a României şi, fiindcă este o regiune mai optimistă şi mult mai frumoasă, mi-am permis s-o numesc „Cealaltă Românie”. Moroşenii sunt oameni dintr-o bucată, cu frica lui Dumnezeu, care vor face totul ca „ospitalitatea românească” să capete forma cea mai concretă. Oamenii îşi poartă cu mândrie hainele radiționale, ăstrate cu mare grijă din moşi strămoşi şi nu se ruşinează să le poarte oriunde şi oricând au ocazia. Poate de aceea tradițiile, cântecele şi obiceiurile au rămas neschimbate de secole aici. Şi fiindcă acolo unde totul se păstrează neschimbat de secole, mâncarea este după aceeaşi rețetă strămoşească, atunci nu ai cum să nu-ți aminteşti multă vreme după aceea gustul care ți-a încântat papilele aici.
După cum știți, regiunea Maramureş cuprinde județul Maramureş din România şi raioanele Rahău, Teceu şi Hust din Ucraina, dar fiindcă nu toți avem paşaport pentru a intra în Ucraina, în acest articol vă voi vorbi despre partea românească a Maramureşului.
Însă fiindcă v-am obişnuit cu lucruri concrete, îmi iau libertatea să vă las o scurtă listă (dar esențială), cu locurile spectaculoase pe care le puteți vizita aici, în Maramureş:

 •  Cimitirul Vesel de la Săpânța,mai celebru şi spectaculos cu fiecare an, mereu plin de turişti străini, care vin să ne reamintească mereu ce comori avem aici, în patria noastră.
 •  Mânăstirea Peri – amplasată tot aici, în comuna Săpânța, şi care este înscrisă în Guiness Book of Records ca fiind cea mai înaltă mânăstire ortodoxă din lemn de pe glob (75 m).
 •  Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenței din Sighetu Marmației – un muzeu tulburător şi cutremurător care ne reaminteşte ce a însemnat comunismul în România.
 •  Biserica din lemn Sf. Paraschiva, din oraşul Târgu Lăpuş, obiectiv turistic propus pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind datată încă din anul 1663.
 •  Muzeul Țărăncii Maramureşene din Dragomireşti – locul unde muzeograf este o localnică (găzdoaie), care vă va prezenta pe înțelesul vostru tradițiile locale în dulcele grai maramureşean.
 •  Biserica romano-catolică Sfânta Varvara din oraşul Cavnic – datată încă din anul 1812 şi a cărei arhitectură vă va încânta indiferent de orientarea voastră religioasă.
 •  Mânăstirea Bârsana din comuna cu acelaşi nume – datată şi păstrată încă din anul 1711 şi amplasată într-o zonă spectaculoasă pe valea Izei, de care veți povesti ani în şir tuturor.
 •  Turnul Ştefan din Baia Mare – care se află în centrul municipiului Baia Mare şi care datează (inaugurat oficial) din anul 1387, o construcție pe cât de simplă pe atât de spectaculoasă.
 • Π Biserica Sf. Nicolae din comuna Bogdan Vodă – o biserică seculară, datată şi păstrată din anul 1718, mai spectaculoasă odată cu restaurarea (cu vopsele vegetale), încheiată în anul 2013.
 •  Biserica de lemn Poienile Izei – amplasată aşa cum i-o spune şi numele în comuna Poienile Izei şi care este datată încă din anul 1632, un obiectiv asociat UNESCO.
Maramures
Foto: Robert Codescu
Într-adevăr, nicio listă nu poate înlocui spectaculozitatea de la fața locului, iar Maramureşul este locul care va fascina întotdeauna, având capacitatea de a umple albume, ghiduri şi broşuri turistice fără a se repeta. Bine, bine, îmi veți spune, dar când anume este timpul cel mai potrivit să vizitezi Maramureşul? Mergeți acolo primăvara înainte, în timpul şi după sărbătorile Pascale atunci când tradițiile reînvie odată cu natura şi cu Iisus Hristos; vizitați Maramureşul vara când răcoarea şi liniştea munților (Rodnei și Maramureșului) vă vor face să uitați canicula şi agitația urbană; vizitați Maramureşul toamna atunci când oamenii de aici culeg roadele, iar tradițiile şi mâncărurile vă vor crea o stare de transă şi nu vă veți mai lăsa duşi; vizitați Maramureşul iarna, atunci când albul zăpezii îmbracă această regiune spectaculoasă creând peisaje de basm, iar întreaga zonă răsună de colindele şi obiceiurile legate de Sărbătorile de iarnă.
Oameni buni, vizitați Maramureşul oricând și oricum fiindcă vă veți întoarce fermecați, fascinați şi încântați de tot. O iarnă frumoasă, cu vacanță plăcută și sărbători fericite!
Foto: Robert Codescu
 

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion3 Comments

 1. Pingback: Ateliere pentru copii | Revista Practic idei

 2. Pingback: Vatra Dornei orasul | Revista Practic idei

 3. Pingback: Cavnic Maramures | Revista Practic idei

Leave A Reply