Ce sunt finisajele ?

0

Finisajul defineste o operatiune de terminare a unui obiect. Starea finala este perceputa prin finisaj.

Materialele de finisaj acopera o constructie, o structura construita. Ele, corespund unui program de arhitectura dorit. Finisajele cuprind placari, tamplarie, zugraveala, tapet, vopsea, decoruri de fatade, etc.

Ce rol au finisajele

Pe langa rolul util de izolatie termica, fonica, statica, contra incendiilor, finisajele au si o latura de expresie artistica. Primele finisaje au fost cele naturale – lemn si piatra. Nivelul tehnologiei actuale permite replicarea azi a acestor materiale epuizabile si propunerea loc ca si textura, culoare identic cu originalul. Structura lor insa este bazata pe amestecuri plastice, fiind produse industriale.

Cum se pot grupa
 
Finisajele actioneaza si la nivel psihologic. Definitia lor percepe grupari de genul – finisaje reci, calde, monotone, sobre, vesele, etc.

Zonele de aplicatie a finisajelor mai impart produsele in finisaje de exterior si finisaje de interior. Fiecare grupa are calitati studiate si evidentiate pentru aceasta.

Dificultatile actuale se raporteaza la impresionanta oferta de pe piata. Discernamantul in alegerea finisajului corect tehnic si estetic implicand specialisti ca arhitecti, ingineri sau designeri.

Tendinte actuale

Contrar dezvoltarii, trendul actual in constructii, implica intoarcerea catre finisaje naturale. Aderarea la curentul ecologist aduce in discutie finisaje bazate pe lut, roca, resturi de lemn si hartie.

Comparativ cu puterea industriei, aceste miscari ecologiste sunt privite la nivel de comunitate experimentala. Scopul lor este de a atrage atentia catre integrarea si intoarcerea la natura.


Text: Constantin Alupoaei
Foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply