Ce sunt etrierii și care este rolul acestora în structura unei construcții?

0

Ce sunt etrierii

Atunci când vine vorba despre structura unei construcții, atât inginerii, cât și constructorii, muncitorii sau fierarii betoniști pun accent pe rolul etrierilor, ramele care leagă barele longitudinale din oțel-beton. În acest articol, îți prezentăm, pe larg, ce sunt etrierii, care este rolul acestora în construcții și cum sunt confecționați, pentru a realiza structuri solide.

Ce sunt etrierii?

Pentru a înțelege mai bine care este rolul etrierilor în construcțiile solide, trebuie să cunoști definiția lor. Astfel, etrierii reprezintă ramele transversale care leagă niște bare confecționate din oțel-beton, prevăzute cu ciocuri. În funcție de nevoi, etrierii pot fi atât închiși, sub forma unor rame închise, cât și deschiși, sub forma unei rame fără o latură. De asemenea, etrierii închiși se pot lega cu o sârmă de barele de oțel sau prin intermediul sudării.

Care este rolul etrierilor?

În construcții, etrierii sunt folosiți cu rol de rezistență, pentru a prelua o parte din eforturile transversale ale stâlpilor, cadrelor și grinzilor. În plus, etrierii au și rolul de a asigura conlucrarea tuturor armăturilor și a asamblării acestora sub formă de carcasă.

Găsești etrieri oțel beton pe mathaus.ro, pe care ii poți folosi în construcții, pentru a menține poziția armaturilor, la cotele care au fost prevăzute în proiectul inițial de construcție. Împreună cu restul armăturilor, etrierii vor fi capabili să își mențină forma și poziția până la finalizarea turnării.

Cum se confecționează etrierii?

Etrierii din fier beton pot fi realizați manual sau cu ajutorul mașinilor automate, această metodă din urmă fiind recomandată de către constructori, deoarece presupune un preț bun, o productivitate ridicată și ajută la reducerea pierderilor de material.

Totodată, fasonarea etrierilor cu ajutorul mașinilor automate te ajută să respecți cu precizie cotele din planurile de armare, având și posibilitatea de fasonare a barelor cu diametre mari.

Etrierii și rezistența la seism

Orice clădire trebuie să aibă încorporat un sistem de rezistență, compus din beton armat, oțel sau o combinație dintre aceste două materiale. Astfel, structura clădirii va fi proiectată să reziste la acțiunile vântului, a zăpezii sau a seismelor.

Etrierii reprezintă unul dintre factorii importanți, care pot influența calitatea și rezistența unei clădiri la cutremur. Analiza clădirilor cu structura din beton, care au suferit cutremure importante, a confirmat faptul că armăturile cu etrieri a grinzilor și a stâlpilor sunt extrem de importante. În cazul solicitărilor alterante din timpul seismelor, armarea transversală poate îmbunătăți modul în care se comportă stâlpii și grinzile.

Din acest motiv, elementele de beton vor fi capabile să sufere deformații mari, fără să se rupă, ceea ce conduce la ductilitate, importantă pentru o bună comportare antiseismică. Există trei parametrii de fiabilitate ai etrierilor: cârligele, care sunt absolut necesare pentru comportamentul etrierilor în timpul unui cutremur intens, diametrul barilor folosite pentru îndoire și distanța dintre picioarele unui etrier închis. De regulă, în zonele seismice, etrierii trebuie să fie plasați la cel mult 200 mm unul de celălalt și nu vor depăși ¼ din înălțimea grinzii.

Etrierii reprezintă ramele care leagă barele din oțel-beton pentru confecționarea grinzilor, a scărilor sau a stâlpilor. În funcție de construcția de care ai nevoie, inginerul structurist poate decide care este materialul necesar. Construcția etrierilor poate fi realizată fie manual, de către muncitori, fie automat, cu ajutorul unei mașinării speciale pentru fasonat.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply