Ce soiuri de viță-de-vie am cultivat și vă recomand

11
struguri in vie
Foto: Laurentiu-Viorel Mihai
Laurențiu-Viorel Mihai, loc. Bascov, jud. Argeș
Dragi prieteni,
Pentru cei care locuiesc undeva la țară sau chiar la bloc, dar au timp liber în weekend, a căror sănătate permite măcar un efort săptămânal, le dau un sfat: să facă din gădina lor ceea ce Dumnezeu a făcut pentru om – un colț de rai. Va merita tot efortul și vă veți simți mai plini sufletește. Va fi o activitate la care pot participa toți, fiecare cum poate: nepoți, copii, bunici și veți descoperi o lume de poveste în voi și grădina voastră. Păstrați un loc și pentru vița-de vie.
Vița-de-vie este planta pe care o regăsim și în Biblie și asta nu este întâmplător, de la primul mugure și până la coacerea strugurilor, de la florile care se scutură la sfârșitul primăverii și până la vinul pe care-l punem în fața adevăraților prieteni, de sărbători, totul este o minune. Din această minune doresc să vă împărtășesc tuturor și vă voi prezenta câteva din tre rezultatele muncii și pasiunii mele.
Fără să am pretenția că fac ceva nou (unele date fiind preluate din materialele de specialitate), vă prezint în continuare câteva soiuri de struguri.
a) Soiurile nobile de struguri pentru masă
Sunt acele soiuri obținute în institutele viticole naționale de cercetare sau preluate din sortimentele internaționale care se pretează la zona specifică țării noastre.
Sunt printre cele mai apreciate soiuri și datorită coacerii lor succesive, în funcție de soi, pot asigura un consum eșalonat de circa 6 luni, în condițiile păstrării peste iarnă. Se caracterizează prin vigoare mijlocie sau mare, printr-un necesar sporit de lumină, căldură și apă. Nu suportă temperaturi de iarnă mai mici de -20 grade Celsius și sunt mai sensibile la bolile criptogamice.
Aceste soiuri de struguri necesită o preocupare permanentă și bune cunoștințe de specialitate referitoare la: stropiri, tăieri de formare și producție, sisteme de cultivare/susținere. Cunoștințele nu constituie un impediment, în librării existând o mare ofertă de cărți de specialitate care vă vor îndruma spre reușită. Iar dacă este cazul și vreți puțină experiență  „teoretizată“, vă stau la dispoziție cu informații.
Soiul select
Este un soi viguros, cu coacere târzie, în prima parte a lunii octombrie; în acest sens nu este recomandat a se cultiva în zone mai reci, unde brumele de toamnă sunt timpurii. Zona sa favorabilă este pe terasele Dunării, în sudul țării, dar și în zona dealurilor însorite. Are o rezistență mijlocie la ger și putregai cenușiu.
Strugurii sunt deosebit de atrăgători prin mărimea lor (aproximativ 500 g, dar pot ajunge și la 1.000 g). Bobul este mare, 6-7 g, de culoare galbenă-opalescentă, cărnos, cu gust dulce acrișor. Producția unui butuc este de 4 kg, dar se poate dubla în cazul în care acesta este cultivat în forma de conducere înaltă.
Fiind un soi cu boabă mare are un aspect comercial plăcut putând fi valorificat pe piață și având o coacere târzie, se pretează a fi păstrat peste iarnă.
Soiul Victoria
Este un soi semitimpuriu, printre cele mai răspândite soiuri pentru masă în plantațiile viticole, iar prin caracteristicile sale este un soi de mare importanță comercială. Este viguros, cu rezistență bună la ger și secetă, dar și la boli și dăunători toate acestea depinzând de respectarea condițiilor specifice aerului de cultură și a regulilor de plantare și îngrijire. Este considerat un soi productiv, recoltându-se 4-5 kg de struguri de la un singur butuc. Preferă zonele mai călduroase ale țării.
Strugurele este mare sau foarte mare, de 300-400 g (uneori mai mult), iar bobul are 6-8 g, este ușor ovoidal, semicrocant, cu gust dulce-echilibrat (nearomat), cu puține semințe, cu un colorit, la coacere, galben-chihlimbar.
Soiul Tamina
Este un soi cu coacere medie, în luna septembrie, foarte reușit prin calitățile sale gustative, cu aromă de tămâios, precum și prin mărimea și forma strugurelui. De culoare roșu-vinețiu, cu nuanțe roz la boabele umbrite, ciorchinele are o densitate mare și datorită acestui fapt poate prezenta sensibilitate la putregai în cazul umidității mari și îndelungate, la coacere. Are o rezistență bună la bolile criptogamice și la îngheț.
Greutatea strugurelui este mare, între 0,3 și 0,75 kg. Producția la hectar este de aproximativ 25 tone cu un bun indice marfă-calitate. Soiul a fost selecționat la Greaca-Giurgiu și are o soartă nefavorabilă datorită producătorului falimentar, dar poate fi achiziționat de la alte stațiuni de cercetare viticolă.
b) Soiuri hibride – generația a treia – soiuri rezistente la boli
În condițiile în care nu aveți multe cunoștințe despre cultivarea și îngrijirea viței-de-vie, acestea sunt soiurile pe care vi le recomand. După cum le spune și numele, acestea sunt mai rezistente la acțiunea negativă a factorilor climatici (rezistă la geruri de până la – 24 grade Celsius), la boli și dăunători, putând da rezultat cu minimum de efort.
Calitatea strugurilor nu poate fi aceeași cu a celor din soiurile nobile, dar este net superioară hibrizilor direct producători (pe care îi cunoașteți sub denumiri ca: fragă, căpșunică, novă, berbecel etc). Sunt productive, strugurii acestora putând fi folosiți pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru vinificare.
Unele dintre aceste soiuri (Muscat de Poloskey – R 10) sunt ideale pentru formarea boltelor, dând rezultate bune chiar în zona orașelor. Fiind soiuri rezistente și fiind suficiente 2-3 stropiri pe an, avem siguranța unei producții ecologice, un lucru deosebit de important pentru hrana copiilor (și nu numai a lor). În plus, au avantajul că nu necesită cunoștințe deosebite la tăierile de producție, putând produce pe lemn de diferite vârste (în cazul unor ierni în care a degerat lemnul anual).
Un lucru nu trebuie neglijat: fără nicio explicație, vița-de-vie, indiferent de soi, este o mare iubitoare de lumină și căldură și nu va produce în zone umbrite sau semiumbrite.
Soiul Valerien
Este un soi de vigoare mijlocie, foarte rezistent la filoxeră. Poate fi cultivat deci prin butășire (din lemnul altor vițe). Este rezistent la ger și la bolile specifice viței-de-vie. Strugurii sunt mijlocii, cântăresc aproximativ 200 g, dar în anii favorabili și când sunt bine formați pe butuc pot ajunge la 500 g. Se coc în luna septembrie, aspectul ciorchinelui este semicompact, iar bobul, ușor ovoid, cu pulpă crocantă și gust franc, are aproximativ 2 g și un colorit galben-bronzat pe partea însorită. Este productiv, se obțin 3-4 kg pe butuc, în cultura obișnuită și chiar peste 10 kg la boltă. Soiul are multiple funcții: se pretează pentru consum în stare proaspătă, pentru vinuri albe de consum curent, dar și pentru păstrare în sezonul rece.
Soiul muscat de Poloskey (R 10)
Soi de vigoare mare, rezistent la bolile specifice viței-de-vie: mana, putregaiul cenușiu și făinarea; este mijlociu de rezistent la geruri, dar în condițiile unei îngrijiri corecte și plantării în locuri însorite, rezistența la ger va crește. Strugurii sunt de mărime mijlocie, 250-400 g. lacși (nebătuți, lejeri), boaba, în greutate de 2,2 g, are o culoare galben-verzuie, cu nuanțe arămii pe partea însorită, are un gust de muscat foarte plăcut și este prinsă de rahis (axul central) printr-un pedicel lung. Se coace în prima decadă a lunii septembrie, asigură o producție medie de 4 kg pe butuc și, în condițiile unor precipitații moderate, poate fi menținut pe coardă până la căderea primelor brume.
Are o întrebuințare mixtă, fiind folosit pentru consum în stare proaspătă, pentru păstrare, dar și pentru vinificare. Are un conținut mare de zaharuri și datorită aromei dosebite rezultă un vin alb semiaromat, deși are o aciditate slabă. Datorită caracteristicilor și plasticității sale poate fi cultivat în toate zonele țării (mai puțin în estul Transilvaniei), dar cele mai bune rezultate se obțin în zonele însorite; este printre cele mai recomandate soiuri pentru cei ce dețin un minim de cunoștințe, pentru boltele din fața casei și chiar a blocului.
Soiul Brumăriu
Este un soi de vigoare mijlocie cu rezistență bună la temperaturi scăzute și boli. Cea mai mare sensibilitate o are în zonele favorabile atacului de acarieni (păienjeni microscopici) care atacă frunzele tinere, atacul fiind confundat de necunoscători cu atacul de mană.
Strugurii au o greutate mică-mijlocie, sunt compacți, ceea ce în condițiile unor ploi prelungite îi predispune la mucegai. Bobul este mic (cântărește doar 1,7 g), verde-gălbui, cu nuanțe roz pe partea însorită, iar pulpa, zemoasă, cu gust franc (nearomat). Perioada de coacere este la sfârșit de septembrie, început de octombrie. Acumulează cantități mari de zahăr, are o aciditate mare și o producție medie de 4 kg pe butuc. Este recomandat pentru producerea de vinuri albe de consum curent.
Soiul Andrevit
Este un soi foarte viguros, productiv, cu coacere târzie a strugurilor, cu foarte bună rezistență la boli și dăunători, ușor predispus la mucegăire din cauza densității mari a boabelor, aproape deformate.
Strugurele este mare și foarte mare (400-1 000 g), cu peduncul gros, rezistent, boaba mjlocie-mare cu o pieliță groasă-elastică, cu gust răcoritor, dulce acrișor. Datorită coacerii târzii și pentru maturare completă a lemnului, este recomandat a fi cultivat în zonele calde ale țării, cu suficientă umiditate și toamne lungi. Mult succes!

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion11 Comments

 1. soiuri precum Bianca, Andrevit, Brumariu,Valerian ma intereseaza si pe mine. De unde pot sa le iau?.

 2. Salutare!
  Si va multumesc ptr ca existati,va rog sa reveniti cu detaliile noilor soiuri Rezistente de masa si de vin,suntem deja in 2014.Chao

 3. Foarte bun articolul! Va rog, sa-mi dati si mie datele de contact ale domnului Laurentiu- Viorel Mihai pentru a lua legatura cu dansul! Multumesc!

 4. dumitrache ion

  Buna seara.
  Vreau si eu nr de telefon al d-lui Laurentiu,Viorel Mihai din Bascov Arges.
  Multumesc.

 5. Pingback: Recolte mai bune de struguri | Revista Practic idei

 6. Bună seara Am înțeles că soiul Victoria este rezistent la ger. Mai precis la câte grade sub minus rezistă? -15, -20 ?
  Via condusă pe boltă cum se taie în al doi-lea an de la plantare?
  Dar soiul Moldova, ce rezistență are la ger?
  Vă mulțumesc anticipat!

  • Costanteanul

   Moldova este unsoi foarte rezistent, ba chiar nu are treaba cu filoxera. Este un hibrid inibilat,poti obtine struguri fara stropiri si poti inmulti via direct prin butasire, fara altoire.
   Victoria este un pic mai pretentios in sensul ca trebuie stropit pt mana, fainare etc, insa rezista pana la -22 grade lejer.

  • F.interesant articolul! Va rog sa- mi dati un sfat,pt ca nu ma pricep deloc! Vreau sa pun butasi pt a face bolta in curte .Locuiesc impreuna cu familia in Moldova pe Valea Trotusului- Bacau. Ce soiuri de butasi cu struguri albi merge pus ? Doresc sa fie rezistenti,fara stropire si vinul aromat.
   Multumesc mult! Acest raspuns mi- ar servi f.curand pt a ma grabi sa cumpar butasii.

 7. buna am plantat si eu moldova lora lidi codreanca biruinta talisman dar iarna care a trecut mi le a facut praf pe toate mai da un ochi ici colo si mai ales de jos de la baza la bolta si in vie mai incerc acum cu muscat de polschi -tamaioasa de ceseberg -si bianca dar dupa cate citesc aici si astia sunt slabi la ger mai exact peste minus 25-30 grade doresc si eu o alta recomndare la un si f rezistent poate un alb de suruceni de la moldova sau altele daca nu pote e mai bine sa plantezi kivi rezistent la ger pt bolta

 8. Buna ziua.
  Sunt interesat sa cumpar niste butasi din soiul Berbecel, recomandat de d-l Mihai.
  Mi-ati putea da datele de contact ale dumnealui, sau ale altui producator?
  Multumesc

Leave A Reply