Ce poți face cu un șervețel? Află totul despre tehnica decupajului

0

De la cele mai mici vârste suntem învățați să decupăm și astfel să cream cele mai frumoase obiecte decorative. La școală sau acasă copiii pot realiza diverse decorațiuni, astfel încât să poată transforma un simplu obiect într-unul foarte apreciat.
Puțină imaginație, combinată cu puțină muncă și abilități practice vor reuși să creeze acele obiecte decorative pe care vi le închipuiți folosind decupajul. Tehnica șervețelului nu este deloc grea, astfel că poate fi folosită atât de copii, cât și de adulți, pentru adăugarea unui plus de personalitate unui obiect decorativ. De asemenea, această tehnică este folosită și pentru decorarea anumitor zone ale casei.
 
Materiale folosite
Cum este și firesc, veți avea nevoie de un șervețel de o anumită dimensiune, dar și cu un anumit model. Este bine să vă alegeți modelul de șervețel în funcție de obiectul pe care urmează să îl decorați.
Un alt lucru pe care trebuie să îl aveți în vedere constă în alegerea modelului pe care urmează să fie așezat șervețelul, îmbunătățindu-i astfel aspectul. Fie că veți opta pentru perete sau alte obiecte de diferite materiale – textile, porțelan, sticlă, plastic, faianță sau lemn, această tehnică poate aduce un plus de valoare oricărui tip de obiect ales. Este bine să alegeți un obiect de culoare deschisă, de preferat alb, astfel încât decorațiunea să poată fi observată. La fel este și cazul faianței – se va recomanda aplicarea decorațiunii pe faianță deschisă la culoare, iar atunci când aveți o faianță închisă se va aplica un strat de culoare albă pentru faianță.
Lacul adeziv este folosit pentru ca decorațiunea să poată fi așezată pe obiectul ales. În cazul în care urmează să decorați un obiect textil sau de porțelan, atunci alegeți un lac adeziv specific. De exemplu, se va aplica lac adeziv pentru textile după uscare. La fel este și cazul porțelanului.
Pensulele sunt folositoare pentru realizarea decorațiunilor pe șervețel. Veți avea nevoie de pensule fine, astfel încât să puteți preveni ruperea șervețelului.
Atunci când obiectul pe care îl decorați este de culoare închisă se recomandă aplicarea unui grund sau a unei culori albe, astfel încât culoarea închisă a obiectului să nu poată trece prin șervețel.
La finalul decorațiunii se va putea aplica vernis, oferind un luciu cu totul aparte decorațiunii. De asemenea, dacă veți dori să obțineți un efect învechit atunci mai mult ca sigur este recomandat să folosiți un lac de crăpare și patina.
 
Idei pentru realizarea decorațiunii
Mai înainte de toate se va avea în vedere obiectul ce urmează a fi decorat prin tehnica șervețelului. Dacă acesta este închis la culoare se va aplica un strat de grund sau de culoare albă pentru ca efectul să fie cel pe care îl așteptați, iar culoarea închisă să nu pătrundă prin șervețel.
Atunci când nu aveți nevoie de tot șervețelul, este bine să vă hotărâți asupra părților folosite și asupra modului de așezare. Decupați doar ceea ce vă trebuie. Se va folosi stratul colorat al șervețelului, celelalte vor fi îndepărtate.
Adezivul se va aplica cu o pensulă, exact acolo unde va fi așezat șervețelul. Mai apoi, se va așeza cu multă grijă șervețelul, ulterior fiind lăsat la uscare câteva minute. Se va aplica ulterior al doilea strat de lac adeziv, pornind din mijloc spre margine. Se va lăsa să se usuce bine, după care se va aplica fie patina, vernis sau lac de crăpare.
Odată ce veți deprinde această tehnică de decupaj, mai mult ca sigur veți reuși să combinați diverse decorațiuni de pe anumite șervețele și astfel să creați obiecte decorative extrem de interesante. Mai ales atunci când sunteți adeptul decorațiunilor home made, mai mult ca sigur această tehnică vă va ajuta să faceți niște lucruri cu adevărat prețioase care va înfrumuseța locuința, obiectele decorative ce se regăsesc aici și vor putea aduce un plus de valoare unui cadou oferit unui prieten.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply