Ce poate nu știai despre țelină

1

Monica Viericiu
Despre țelină ar fi multe de spus, începând cu câteva curiozități privind cultura și terminând cu virtuțile sale terapeutice. Dar să le luăm pe rând.
Planta pe ansamblu este un rezistentă la temperaturi scăzute, de exemplu răsadurile rezistă până la minus 3 grade, iar odată ajunse la maturitate suportă chiar și mins 6-7 grade Celsius! Cu toate acestea rădăcinile sale sunt ceva mai pretențioase, de aceea se recoltează în octombire sau noiembrei, până să înghețe pământul, altfel pierzi recolta. Se descurcă în general și cu lumină mai puțină, în schimb dacă vrei să obții rezultate bune, asigură-te că are suficientă apă primăvara, în perioada când răsare și toamna, când depozitează în rădăcină substanțele de rezervă. Totodată ai grijă cu dozarea îngrășămintelor, deoarece un excedent de azot îi afectează rădăcina.
Cât despre proprietățile sale terapeutice, cam toată lumea știe despre efectul afrodisiac, dar țelina are multe alte efecte benefice, fapt pentru care a fost consumată la recomandare medicilor încă din Antichitate. În stări febrile, țelina contribuie la scăderea termperaturii organismului până la valori normale. Țelina mai ajută la digestie, la eliminarea gazelor intestinale, la creșterea transpirației și a cantității de urină eliminate, la drenarea bilei și eliminarea viermilor intestinali. Această plantă este de folos femeilor care alăptează, deoarece amplifică secreția glandelor mamare. Și cei care au probleme cu tensiunea arterială și glicemia ar trebui să o includă în mediu, deoarece contribuie la scăderea acestora.
Dacă vrei să slăbești, să scapi de  tuse ori să ameliorezi reumatismul, bea dimineața, înainte de masă, câte 100 g de suc de țelină. Dacă ai tensiunea arterială prea mare, suferi de constipație ori vrei să ameliorezi apetitul sexual, consumă rădăcină de țelină crudă, rasă. Din cauza parfumului său, unora nu le place țelina, dar înglobată în salate, cu morcov, mere și alte crudități, se poate consuma mult mai ușor.
Foto: Mihai Nicolae (arhiva Practic)

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Sucul de țelină este medicul arterelor | Revista Practic idei

Leave A Reply