Ce lucrări sunt necesare în stupină în luna martie

0
Foto: arhiva Practic Idei
prof. ing. Octav Vitcu, loc. Ibănești, jud. Bacău
Dragi cititori,
Martie este prima lună a primăverii, iar pentru apicultori reprezintă începutul activității intense în stupină, iar în majoritatea zonelor țării salcia înflorește, asigurând albinelor importante cantități de polen necesar creșterii puietului.
Zilele sunt egale cu nopțile, iar mătcile își intensifică depunerea ouălor. 21 martie este ziua echinocțiului de primăvară, începe deci primăvara astronomică.
Apicultorii trebuie să știe câteva date de meteorologie populară, deci trebuie să prevadă vremea pentru a doua zi astfel:
Dacă cioara își ascunde ciocul sub aripă, a doua zi va fi ger.
Dacă în cameră cala elimină apă, se va încălzi.
Dacă graurii, întorși, încep să-și repare cuiburile, după câteva zile va fi timp frumos, călduros.
Iată ce trebuie să facem în martie în stupină:
Facem un control sumar în stupii cu albine, într-o zi lipsită de vânt, când temperatura mediului înconjurător trece de 12 grade Celsius la umbră. Acest control are scopul de a constata prezența mătcii după numărul ouălor depuse, apoi vom urmări dacă albinele mai au rezerve de hrană, dacă nu, se va administra de la rezerva stupinei faguri cu miere, pe care-i vom așeza cât mai aproape de cuibul albinelor, pentru a beneficia de hrană mai ales că matca în lipsa hranei încetează ouatul. Dacă nu am păstrat suficientă miere, se poate administra și sirop călduț făcut din zahăr în procent de 1/1 (o parte zahăr și o parte apă).
Curățim fundul stupilor de albinele moarte, dar și de resturile de ceară căzute în timpul iernii folosind un șpaclu.
Se va instala în stupină adăpătorul cu apă curată, călduță și fără clor în care se vor pune câte 3-5 g sare la litrul de apă.
Pentru a intensifica ouatul mătcii, vom stimula cu sirop de zahăr 1/1, în care este bine a se adăuga protofil (se găsește la magazinele Asociației Crescătorilor de Albine din fiecare județ).
Acolo unde este cazul se va strâmtora cuibul familiei de albine, lăsând în familia de albine (stupi) doar atâtea rame câte sunt acoperite cu albine.
Dacă vom constata că stupul este murdărit de pete de diaree, este mucegăit, este bine a fi înlocuit cu altul dezinfectat, în vederea prevenirii apariției îmbolnăvirilor la albine.
În familiile de albine slabe, sub 7 intervale, este bine să strâmtorăm cuibul, în scopul menținerii temperaturii optime creșterii puietului, adică 34-35 grade Celsius. De precizat că stupul trebuie ținut cât mai puțin timp deschis, câteva minute, pentru a evita răcirea puietului. Vă doresc o primăvară frumoasă și albine sănătoase!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply