Ce îngrășăminte poți folosi pentru plantele de interior

0

Plantele din ghiveci nu beneficiază de aportul de nutrienți al celor care cresc în solul din gradina. Soluția sta în utilizarea de îngrășăminte chimice sau, cel mai bine, de îngrășăminte naturale.

Utilizarea acestora din urma este cu atât mai buna cu cât plantele din ghiveci stau în casa împreună cu noi, iar chimicalele folosite pentru plante ajung inevitabil în aerul din casa. Acestea sunt însă cele mai  eficiente soluții naturale care funcționează perfect că îngrășăminte naturale pentru plantele din ghiveci.

Zahărul – acesta este cu certitudine cel mai folosit îngrășământ natural. Amesteca o linguriță de zahar într-un pahar cu apa și folosește soluția pentru a uda solul plantelor din ghiveci. Este util tuturor plantelor și stimulează procesul de creștere.

Zațul de cafea – este foarte folosit pentru conținutul ridicat de azot, fosfor, minerale și potasiu care fac din zațul de cafea un îngrășământ natural de înalta calitate. Acest tip de fertilizator nu presupune niciun efort. Pur și simplu colectați zațul de cafea, răspândiți-l pe un ziar și lasați-l la uscat – astfel, zațul se vă răspândi mai ușor. Zațul de cafea poate fi folosit că îngrășământ pentru brazde, plante în ghivece și jardiniere dar și pentru plantele de interior. Florile de interior tolerează zațul o data la 6 luni. În schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zaț de până la 4 ori pe an. Este indicat să presați ușor zațul pe pământ în jurul plantei și, apoi să-l incorporate în sol. Pentru plantele din ghivece și jardinière, zațul poate fi amestecat cu pământul, în momentul plantarii. Trandafirii, muscatele, hotensiile, rododendronii și azaleele sunt câteva tipuri de plante care reacționează foarte bine la zaț că îngrășământ.

Apa în care ai fiert legume – este un îngrășământ natural foarte bun datorita vitaminelor eliberate în apa în timpul procesului de gătire. Pur și simplu răciți apa și utilizați-o pentru udarea plantelor din ghivece o data pe săptămână. Apa minerala care urmează să fie aruncata pentru că și-a pierdut din acid poate fi, de asemenea folosita că îngrășământ. Plantele pot beneficia de conținutul ridicat de minerale.

Cojile de banane sunt bogate în minerale și pot fi puse la baza ghiveciului sau al jardinierelor. Una doua bucăți sunt suficiente și funcționează că un fertilizator cu descompunere lenta pe termen lung. Este ideala pentru plantele anuale pe care le ții în jardiniere și ghivece.

Cenușă – rezultata din arderea lemnelor este un îngrașământ natural de foarte buna calitate fiind o excelența sursa de minerale. Cenușă conține fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și sulf toate minerale esențiale pentru plante indiferent de tipul acestora. Pur și simplu amesteca două-trei linguri de cenușă în solul pe care îl pregătești pentru plantele din ghiveci. Poți presară cenușă și deasupra solului din ghiveci. Amesteca cenușă cu apa până rezulta o pasta semilichida pe care o pui deasupra solului. Este suficienta o lingura doua din acesta soluție. Tratamentele se pot aplica la fiecare șase luni sau chiar mia des la plantele care fac flori multe.

Ceaiul de coji de ceapa este un dezinfectant natural. Prepara un ceai din 50 de grame de foi de ceapa și un litru de apa. Toarnă apa clocotita peste foile de ceapa, lasă să infuzeze 3-4 ore, strecoară soluția și pune-o într-un pulverizator. Stropește frunzele și solul pentru a preveni înmulțirea microorganismelor și a dăunătorilor. Tratamentul este perfect pentru toate plantele de apartament și pentru cele care stau în ghivece sau jardiniere pe balcoane și terase, dar și pentru trandafiri și pantele din gradina.

Soluțiile preparate din apa și putina drojdie de bere proaspătă, apa în care ai fiert orezul și paștele, infuzia de ovăz, apa în care sta la înmuiat fasolea și alte leguminoase, toate pot fi folosite că îngrășăminte naturale pentru plantele din ghiveci.

Foto: Pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply