Ce flori semănăm în grădină și cum le îngrijim

4

Iuliana Buzea, Râmnicu-Sărat, jud. Buzău
Dragă redacție,
Odată cu venirea primăverii simțim nevoia să ne înfrumu­sețăm atât sufletul, cât și casa și grădina. Vreau să informez cititorii despre cerințele florilor de grădină și perioadele lor de însămânțare.
Zinnia (cârciumăreasa) Plantă rustică, nepretențioasă, ce iubește căldura și lumina multă (soarele). Este sensibilă la frig și brume. Se pot produce răsaduri prin semănare în răsadniță sau sere calde în luna martie, dar planta este mai viguroasă semănată direct în grădină în aprilie-mai.
Tropaeolum (conduraș ori condurul doamnei) Plantă puțin pretențioasă, necesită multă lumină și soluri revene și afânate. Semănatul se face în ghivece sau direct în grădină. Apare după 3 săptămâni.
Tagetes (crăița) Crește în cele mai diferite soluri nefiind pretențioasă. Îi place soarele din plin, suportând chiar și seceta pe perioade scurte. Pentru producerea răsadurilor se seamănă în martie în sere sau solarii, iar în aprilie direct afară la locul definitiv. Celosia (creasta cocoșului) Îi place solul nisipos, dar bine drenat și lumina solară din plin. Se obțin prin răsad semănat în seră sau răsadniță în februarie-martie.
Gypsophila (floarea miresei) Îi place solul mai uscat, puțin calcaros. Se seamănă la locul definitiv în grădină în martie-aprilie sau în toamnă (septembrie-octombrie). Gazania Are nevoie de mult soare și sol bogat în nutrienți. Cultura se produce din semințe (primăvara) sau butași (august-septembrie).
Antirrhinum (Gura leului) Este puțin pretențioasă, dar necesită căldură ceva mai mare (14-16 grade Celsius) în perioada de producere a răsadurilor. Se seamănă în februarie-martie în răsadniță. Lobelia (Campanulaceae) Are nevoie de terenuri ușoare și bine însorite. Se cultivă prin însămânțare la sfârșitul lui februarie și începutul lui martie. Plantarea în ghivece se face prin repicare iar plantarea afară se face la începutul lunii mai.
Mixandra preferă soarele din plin sau semiumbră și un sol reavăn. Cultura se înființează prin semănare (primăvara) sau toamna în zonele mai calde (obținându-se în primăvara următoare o înflorire timpurie).
Delphinium (Nemțișorul) preferă un rol bine drenat, ușor alcalin necesitând și soare din belșug. Se înmulțește prin semănare în grădină primăvara devreme sau toamna, deoarece semințele trebuie să prindă și o perioadă scurtă de vreme ceva mai rece pentru a crește bine. Callistephus chinensis (ochiul boului) poate fi semănat afară în aprilie, sau în seră sau răsadniță cu 6-8 săptămâni înainte de data de plantare în grădină.
Petunia este pretențioasă la căldură. Înflorește frumos numai în locuri însorite. Nu se simte bine în locuri umede și răcoroase. Se cultivă prin răsad și semănat în seră în februarie, astfel încât în aprilie-mai să fie înflorite. În grădină se seamănă la locul definitiv între 20-25 aprilie, înflorind până mai târziu. Mult succes!
 
Foto: arhiva Practic

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion4 Comments

  1. Pingback: Crosetez dupa revista | Revista Practic idei

  2. Pingback: Flori de primavara | Revista Practic idei

  3. Pingback: ochiul boului callistephus | Revista Practic idei

  4. Pingback: Am confecționat buchete pentru Luminație | Revista Practic idei

Leave A Reply