Ce faci daca nu iti mai poti plati creditul?

0

 

Ai ramas fara loc de munca sau pur si simplu nu iti mai ajung bani pentru a plati ratele la creditul tau. Ce e de facut?

Daca inainte de marea criza bancile nu prea erau de acord cu modificari la conditiile creditelor deja acordate, de cand a inceput criza au fost nevoite sa dea dovada de mai multa intelegere si sa accepte astfel de lucruri.

Trebuie sa stiti ca nu doar daca va pierdeti locul de munca puteti solicita bancii o reevaluare a creditului si a rambursarii acestuia. Acest lucru este valabil si in cazul in care veniturile dumneavoastra s-au diminuat considerabil.

Vorbim aici de o diferenta notabila, nu de mici scaderi ale veniturilor, sa spunem de 10% pentru ca nu mai primiti bonuri de masa.

Conditia de reesalonare

Amanarea nu prea se practica de catre banci, cel putin din cate stiu eu. Dar o rescadentare este mai plauzibila. Insa va trebui sa puteti dovedi, cu documente, ca v-ati pierdut locul de munca sau ca veniturile v-au scazut.

Veti completa o cerere (unele banci au deja un formular tipizat pentru aşa ceva), veti anexa orice documente doveditoare aveti pentru a va sustine cererea si orice alte documente pe care banca vi le poate solicita.

Aceste documente pot fi: decizia de concediere, decizia de micsorare a salariului, a veniturilor in general etc. De la caz la caz, cererea dv. va fi aprobata sau respinsa. Insa, in marea majoritate a cererilor sustinute de documente care sa ateste ceea ce s-a solicitat, raspunsul va fi unul afirmativ,

Acest lucru inseamna ca, pentru o perioada mai mica sau mai mare, veti avea de platit o rata ceva mai mica, lucru care va poate ajuta sa treceti peste impasul in care va aflati.

In total, veti plati mai mult

Trebuie sa stiti insa ca o reesalonare a creditului inseamna de cele mai multe ori ca veti plati mai multi bani bancii per total. Adica, daca aveti un credit de nevoi personale de 5.000 de euro pe o perioada de 3 ani si solicitati bancii o reesalonare, banca va poate aproba aceasta cerere si pentru a scadea rata lunara de plata va poate „intinde” creditul pe 5 ani de zile. Desi lunar veti plati mai putin, la sfarsitul celor 5 ani veti fi platit mai multi bani in plus bancii fata de suma imprumutata, pentru ca banca incaseaza dobanda pe o perioada mai mare de timp.

 


Articol EXCLUSIV ONLINE
Text: Alexandru Luca, Managing Director Luca Finance Management
Foto: Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply